www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Ben van Gils
Jip van Dort
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kabinet moet EU-subsidies beter coördineren

07-02-2008 • Het Kabinet moet orde op zaken stellen bij besteding EU gelden. Nederland moest in het verleden al miljoenen Euro’s terugbetalen omdat subsidies uit een EU-werkgelegenheidfonds niet volgens de regels werden besteed. Nu dreigt volgens een vandaag gepubliceerd rapport hetzelfde te gebeuren met EU-subsidies voor regionale ontwikkeling. Van Bommel: “het Kabinet lijkt niet te leren van het verleden. Nederland wordt zo een nog grotere nettobetaler aan de EU dan ze al is, net nu juist minder geld hoeft te worden afgedragen. Het wordt tijd dat het Kabinet sterker de regie gaat voeren om erger te voorkomen.”

Nederland heeft ook volgens het rapport in de ogen van Brussel onterecht toegestaan dat bedrijven dubbel BTW konden terugvorderen. Bovendien vroeg Van Bommel samen met collega Gesthuizen vorig jaar al opheldering over een dreigende miljoenenstrop doordat Nederland minder EU-subsidies aanvraagt dan waar zij recht op heeft. Van Bommel: “Het Kabinet kan niet roepen dat dit een geïsoleerd geval is. Op alle vlakken lijkt Nederland niet volgens de EU regels te opereren en daarmee miljoenen mis te lopen.”

Ondertussen heeft Nederland als enige lidstaat een verklaring afgegeven waarin staat hoe de EU gelden hier worden besteed. Van Bommel maakt zich dan ook zorgen over hoe het staat met de besteding in de rest van de EU: “als het beste jongetje van de klas al niet in staat is volgens de regels te handelen, hoe doet de rest dat dan? Een deel van de oplossing is het stoppen van het rondpompen van geld en afschaffing van de subsidiefondsen. De effectiviteit ervan is op deze wijze toch niet na te gaan.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top