www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Jip van Dort

/wereld :: agenda

  • Dinsdag 22 april Den Haag - 13.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij de herdenking van de Armeense genocide. Locatie: Het Plein.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 14:00 uur, SP-Europarlementariër Dennis de Jong is aanwezig bij de lancering van de StemWijzer Europa en zal als eerste van de nieuwe StemWijzer gebruiken. Pro Demos, Hofweg 1.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 16.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij Newroz, het Koerdisch Nieuwjaar, in het stadhuis in Den Haag.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 19:00 uur, Harry van Bommel spreekt bij een manifestatie waarin meer aandacht wordt gevraagd voor het leed van religieuze minderheden in Syrië. Locatie: Het Plein.
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Verhagen moet protesteren tegen doodstraf journalist Mumia Abu-Jamal

27-04-2007 • SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen vraagt minister Verhagen van Buitenlandse Zaken om druk op zijn Amerikaanse collega's te zetten in de zaak Mumia Abu-Jamal. Deze Amerikaanse journalist zit al 25 jaar gevangen in afwachting van zijn executie. In EU-verband wordt er vaker bij de VS gepleit om een doodstraf om te zetten in een gevangenisstraf en Van Velzen roept de minister op dit opnieuw te doen.

Mumia Abu-Jamal wordt er van beschuldigd een politie agent in Philadelpia neergeschoten te hebben. De wijze waarop zijn zaak voor de rechter behandeld is en de bekentenis van iemand anders hebben tot veelvuldige protesten geleid. Ook Amnesty International heeft schande gesproken over deze zaak.

Krista van VelzenOp 17 mei aanstaande dient waarschijnlijk de laatste rechtzaak van Abu-Jamal. Hij heeft beroep aangetekend tegen zijn vonnis; de aanklagers hebben nogmaals de doodstraf geëist. Van Velzen: 'Het is immoreel om iemand 25 jaar het zwaard van Damokles boven het hoofd te laten hangen. Het zou goed zijn als Verhagen zijn collega aansprak op deze toestand en nogmaals duidelijk maakt dat de doodstraf een 'zorgwekkend probleem' is zoals zijn voorganger Van Aartsen eerder heeft gedaan in deze zaak.'

In 1999 antwoordde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jozias Van Aartsen op Kamervragen van Jan Marijnissen dat er in bijzondere gevallen als gezamenlijke EU-aktie geprobeerd wordt de plaatselijke Amerikaanse autoriteiten over te halen tot strafomzetting. Van Velzen vraagt de minister om dit in het geval van Mumia Abu Jamal opnieuw te doen. Van Velzen: 'Ik vraag de minister - gezien de omstandigheden in deze zaak - om snel contact op te nemen met zijn Amerikaanse collega. Daarnaast roep ik hem op om het voortouw te nemen in een Europese uitspraak tegen de doodstraf in het algemeen en in de zaak van Mumia Abu-Jamal in het bijzonder.'

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top