nieuws

Uitleg Timmermans nodig over gevolgen onaanvaardbaar geweld Israel in Gaza

De SP Tweede Kamerfractie wil dat minister Timmermans het parlement laat weten waarom hij vindt dat Israël onaanvaardbaar geweld in Gaza heeft gebruikt en welke gevolgen dat onaanvaardbaar optreden moet hebben.

In schriftelijke vragen aan de regering wijst SP-Kamerlid Harry van Bommel op de uitspraken van minister Timmermans maandag in NRC. Van Bommel wil weten of de minister van plan is met het parlement te overleggen over zijn oordeel over het militaire geweld dat Israël in Gaza heeft gebruikt en dat aan meer dan 1800 mensen, voornamelijk burgers, het leven heeft gekost.

Hij wil ook weten of de minister van plan is de Israëlische ambassadeur te ontbieden om hem het oordeel van de Nederlandse regering mee te delen. Van Bommel vraagt Timmermans of de regering voornemens is maatregelen tegen Israël te nemen op grond van het associatieverdrag tussen Israël en de Europese Unie, waarin expliciet gesproken wordt over het respecteren van mensenrechten.

Volgens de Mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties zijn er mogelijk oorlogsmisdaden in Gaza gepleegd. De SP wil weten of Nederland de oproep tot een internationaal onderzoek ondersteunt. Ook vraagt Van Bommel of er steun te verwachten is van de Nederlandse regering voor het voornemen van Palestina om toe te treden tot het Internationaal Strafhof in Den Haag. Toetreding zou het indienen van een strafklacht tegen het Israëlische optreden in Gaza mogelijk maken.

Betrokken SP'ers