www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Jip van Dort

/wereld :: agenda

  • Dinsdag 22 april Den Haag - 13.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij de herdenking van de Armeense genocide. Locatie: Het Plein.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 14:00 uur, SP-Europarlementariër Dennis de Jong is aanwezig bij de lancering van de StemWijzer Europa en zal als eerste van de nieuwe StemWijzer gebruiken. Pro Demos, Hofweg 1.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 16.00 uur, Harry van Bommel spreekt bij Newroz, het Koerdisch Nieuwjaar, in het stadhuis in Den Haag.
  • Dinsdag 22 april Den Haag - 19:00 uur, Harry van Bommel spreekt bij een manifestatie waarin meer aandacht wordt gevraagd voor het leed van religieuze minderheden in Syrië. Locatie: Het Plein.
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel: Nederland moet stelling nemen tegen targeted killings

20-08-2012 • SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat Nederland duidelijk stelling neemt tegen het Amerikaanse beleid van targeted killings. Van Bommel: ‘De toename van gerichte aanslagen zonder enige vorm van proces op vermeende terroristen buiten erkende gewapende conflictgebieden is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. De radiostilte die Nederland hierover hanteert baart evengoed zorgen. Het wordt hoog tijd dat Nederland duidelijk stelling neemt tegen dit verwerpelijke en contraproductieve beleid.’

Tijdens het presidentschap van Barack Obama zijn de targeted killings enorm toegenomen. In Pakistan, Jemen en Somalië vuren onbemande vliegtuigen, zogenaamde drones, om de haverklap raketten af. Duizenden zijn hierbij reeds omgekomen. Er zijn berichten dat de Verenigde Staten ook drone-aanvallen uitvoeren op groepen mensen waarvan men de identiteit niet kent. Verder zijn regelmatig reddingswerkers en begrafenisstoeten doelwit van targeted killings. Veel van de slachtoffers van deze aanslagen zijn burgers. Speciale VN-rapporteurs hebben herhaaldelijk gewezen op de illegaliteit van targeted killings.

Van Bommel: ‘Dit Amerikaanse beleid roept veel vragen op, vooral juridische. Hierom, en door de enorme toename van deze aanslagen, is het van groot belang dat Nederland hiertegen stelling neemt. Zolang er grote twijfels blijven bestaan over de rechtmatigheid van de drone-aanvallen, moet Nederland aandringen op een moratorium op dit beleid.’

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top