www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Ben van Gils
Jip van Dort
SP.nl/wereld
29 APRIL 2009

Column

Ronald van Raak:

Wanneer worden de geheime diensten volwassen?

Ronald van Raak

Nederland is een paradijs voor buitenlandse spionnen. Russen snuffelen rond in universiteiten, wapenfabrieken en energiebedrijven. Marokkanen proberen achter geheime politiegegevens te komen. Chinezen breken in op de computernetwerken van ministeries. Het jaarverslag van veiligheidsdienst AIVD is dit jaar weer spannende lectuur. Maar ook weer erg selectief.

De AIVD geeft toe dat ook nog ‘andere landen heimelijke activiteiten’ ontplooien. Ik kan u verklappen dat ‘bevriende’ landen als Israel en de Verenigde Staten ons eveneens bespioneren. In juli vorig jaar bleek dat spionage door de Amerikaanse CIA in Nederland bewust buiten de media is gehouden. Om de ‘goede samenwerking’ niet te verstoren, aldus minister Ter Horst. Ook EU-landen spioneren in Nederland. Spioneren ook wij bij onze vrienden? Ik vrees van wel: ‘De AIVD wint () politieke inlichtingen in die voor de regering van waarde zijn bij de standpuntbepaling over het buitenlands beleid en bij het voeren van internationale onderhandelingen.’

In de strijd tegen het internationale terrorisme moeten geheime diensten samenwerken. Moeten we onderling geheime informatie uitwisselen. Elkaar kunnen vertrouwen. Maar dat kunnen we dus niet. In plaats van samen te werken spelen geheime diensten nog steeds geheim agentje. Dat beseft de AIVD waarschijnlijk ook wel. De dienst noemt het ‘soms ongepast’ dat vrienden elkaar bespioneren. Zeg dat wel. We moeten eindelijk eens een einde maken aan dit puberale gedrag. Ik wil van de minister weten welke ‘bevriende’ landen allemaal bij ons spioneren. En ook waar wij allemaal rondsnuffelen. Deze openheid is nodig om onze geheime diensten volwassen te maken.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

Studio SP
top