www.sp.nl/verkeer

Homepage SPSlash Verkeer

Zoeken in /verkeer

/verkeer :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Jurgen van der Sloot
SP.nl/verkeer
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

ANWB-leden schieten filebelasting af; nu tijd voor nieuw mobiliteitsplan

31-03-2010 • “De filebelasting is te duur, te ingewikkeld en simpelweg oneerlijk. Ik ga ervan uit dat met deze peiling onder de ervaringsdeskundigen het plan voor de kilometerheffing definitief van tafel is.” Dat zegt SP-leider Emile Roemer in reactie op de enquête onder 440.000 leden en niet leden van de ANWB. “Een meerderheid is echter wel voor betalen voor het gebruik van de auto. Daarom moeten we nu een nieuw mobiliteitsplan voor Nederland gaan maken. Goed en goedkoop openbaar vervoer en een eerlijke prijs voor autogebruik staan hierin centraal.”

Emile RoemerUit de vandaag gepresenteerde resultaten van het onderzoek onder 440.000 leden en niet leden van de ANWB blijkt dat de kabinetsplannen voor een kilometerheffing geen steun krijgen. Tweederde van de deelnemers staat wel achter het idee van een beprijzing per kilometer, maar een meerderheid denkt dat dit beter te regelen is via de accijnzen op brandstof. Roemer: “Het gebruik belasten via de prijs van de benzine is één van de maatregelen die de SP al lange tijd bepleit. Echter daar los je verkeersproblemen niet mee op. Daarvoor moet je ook durven kijken naar de inrichting van Nederland, de locaties voor woningbouw en industrieterreinen en de rol van openbaar vervoer daarbij. Nieuwe slimme manieren van verkeersmanagement zijn nodig, en we moeten kijken hoe we bijvoorbeeld goederenvervoer meer over het spoor en water kunnen organiseren. Daar moeten we eerst aan gaan werken.”

Ook de spitsheffing wordt door een meerderheid van de geënqueteerden afgewezen, mede omdat er vaak geen alternatieven zijn voor mensen om buiten de spits te rijden. Uit de ANWB-enquete blijkt volgens Roemer dan duidelijk dat de automobilist niet wars is van verandering, maar vooral gaat voor oplossingen die werken. “Ze prikken er dwars doorheen als je de auto als melkkoe gebruikt, maar ze zijn welwillend als je samen met hen durft te kijken naar nieuwe vormen van, en ideeën over mobiliteit.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top