www.sp.nl/verkeer

Homepage SPSlash Verkeer

Zoeken in /verkeer

/verkeer :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Jurgen van der Sloot
SP.nl/verkeer
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Spoorongeluk Barendrecht toont tekort spoorbeveiliging

27-09-2009 • Het tragische spoorongeval bij Barendrecht roept veel vragen op bij de SP. Het stuk spoor waar twee goederentreinen frontaal op elkaar botsten is een onderdeel van zowel de Betuweroute als het reguliere spoor, maar is voorzien van slechts een minimale spoorbeveiliging. SP-Kamerlid Emile Roemer: "Het lijkt er op dat op dit ingewikkelde en extra riskante stuk spoor er geen moeite gedaan is om de veiligheid optimaal te maken. Dat vind ik onverklaarbaar."

Op de Havenspoorlijn (onderdeel van de Betuweroute) ligt een nieuwer en beter beveiligingssysteem, ERTMS. Het huidige spoor bij Barenddrecht is voorzien van het systeem Automatische Trein Beveiliging (ATB) wat niet ingrijpt als treinen onder de 40 kilometer per uur rijdt. Dit oudere systeem wordt nu op enkele plekken verbeterd zodat het ook bij langzaam rijdende treinen ingrijpt. Vooral op drukke en risicovolle trajecten zou deze verbetering snel worden ingezet. Opvallend genoeg geldt dit echter niet voor het stuk spoor tussen de Havenspoorlijn en het reguliere spoor bij Barendrecht.

Roemer wil zo snel mogelijk van minister Eurlings horen waarom juist op dit drukke stuk spoor het meest verouderde beveiligingssysteem ligt. "Dit tragische ongeval toont weer aan dat een goede treinbeveiliging hard nodig is. Het lijkt er nu op dat één trein met relatief lage snelheid een rood sein gepasseerd is. Ondanks die lage snelheid is nu weer duidelijk geworden dat de gevolgen groot kunnen zijn. Het is de hoogste tijd dat de minister de spoorbeveiliging serieus gaat nemen en voor het hele Nederlandse spoor een plan opstelt om over te gaan naar een betere spoorbeveiliging waarbij er ook nog eens meer treinen op het spoor kunnen rijden."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top