www.sp.nl/verkeer

Homepage SPSlash Verkeer

Zoeken in /verkeer

/verkeer :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Jurgen van der Sloot
SP.nl/verkeer
Arkefly
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

UPDATE; 'Nederland lijkt betrokken bij geheim transport Britse gevangenen'

22-05-2009 • Het ziet er naar uit dat het bedrijf Arkefly vorig jaar 241 toeristen op Schiphol in de kou heeft laten staan om een lucratievere vlucht mogelijk te maken: een geheim Brits gevangenentransport met aan boord vermoedelijk terreurverdachten. Dat ontdekte SP-Kamerlid Emile Roemer toen hij met behulp van het bedrijf EU-claim de zaak van de passagiers ging uitpluizen, nadat hen een schadevergoeding werd geweigerd.

Winstbejag, en niet de aangevoerde ‘vloottechnische problemen’ lijkt de werkelijke reden dat Arkefly eind vorig jaar 241 passagiers ruim 15 uur liet wachten op Schiphol. Arkefly verhuurde haar reeds volgeboekte toestel die dag aan de Britse autoriteiten. Die voerden er een geheim gevangenentransport mee uit van Londen naar het Caraïbisch gebied. Wat begon als een consumentenkwestie krijgt hierdoor een pikant vervolg.

RoemerRoemer: “De Britse vlucht was op papier een gewone lijnvlucht van een Nederlands toestel onder Nederlands nummer, en dan is er juridisch sprake van Nederlands grondgebied. Aan boord waren vermoedelijk 26 gevangenen en meer dan 100 bewakers. We hebben aanwijzingen dat het om terreurverdachten gaat. Dit roept natuurlijk heel veel vragen op.”

Roemer had minister Eurlings eerder om opheldering gevraagd over vlucht OR361 van Schiphol naar Curaçao op 25 november 2008. De minister liet in een rapport echter weten dat het slechts een ‘vertraging’ betrof en dat passagiers daarom geen recht op vergoeding hadden. Een waardeloos onderzoek, oordeelt Roemer. “Het is uitsluitend gebaseerd op een briefwisseling met ArkeFly, er is geen enkel onderzoek gedaan. Het rapport staat vol met aantoonbare fouten en leugens. Ondanks dat al lang van tevoren bekend was dat het vliegtuig verhuurd was op die dag heeft ArkeFly geen vervangend vliegtuig gehuurd. Met dit nep-onderzoek worden de passagiers dubbel bedonderd.”

Roemer roept minister Eurlings naar de Kamer om tekst en uitleg te geven. “Als je het vakantieplezier van honderden vakantiegangers bewust verpest kun je daar niet zo mee wegkomen. De minister moet hier ingrijpen zodat maatschappijen het wel uit hun hoofd laten om passagiers zo te behandelen. Bovendien wil ik weten welke schimmige praktijken er in Nederlandse toestellen plaatsvinden als die worden verhuurd aan buitenlandse autoriteiten.”

UPDATE
Minister Eurlings heeft de Landsadvocaat opdracht gegeven om ook onderzoek te doen naar deze vlucht. Roemer: "Gelukkig ziet Eurlings nu ook dat er alle reden tot twijfel is aan de betrouwbaarheid van het huidige rapport en de informatie van ArkeFly. De Landsadvocaat mag nu voor duidelijkheid zorgen en daarmee zal eindelijk de onderste steen boven kunnen komen."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top