www.sp.nl/verkeer

Homepage SPSlash Verkeer

Zoeken in /verkeer

/verkeer :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Jurgen van der Sloot
SP.nl/verkeer
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Nu doorpakken op het spoor

17-12-2007 • De SP heeft vandaag meerdere voorstellen gedaan om het spoornet uit te breiden, zodat meer reizigers de trein in gelokt kunnen worden. Ondanks dat verkeersminister Eurlings deze ambitie zegt te delen, wil hij vooralsnog alleen extra spoor aanleggen op de drukke spoorlijnen. Pas zodra knelpunten op het spoor ontstaan, komt er extra spoor. SP-Kamerlid Emile Roemer: “Deze groeiambitie voor het spoor van deze minister is wel erg treurig. Hij kijkt niet naar kansen, maar plakt hoogstens hier en daar wat pleistertjes.”

Bij de jaarlijkse behandeling van de infrastructuurprojecten stelde Roemer voor om de balans tussen uitgaven in de weg en in het spoor beter in balans te brengen. “De regering heeft miljarden om extra wegen aan te leggen, maar voor het spoor is bijna geen geld beschikbaar. Om iets te doen aan de mobiliteitsproblemen is het juist van belang mensen de bus en trein in te lokken. Deze minister denkt zeer conservatief slechts aan het verbreden van wegen. Hier is dus alle balans zoek.”

De SP kwam met enkele concrete suggesties voor extra spoor. Zo wil de SP het spoor in de Kop van Noord-Holland (Hoorn-Enkhuizen en Alkmaar-Den Helder), op de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) en in de Achterhoek (Arnhem-Doetinchem) verdubbelen. Verder stelde Roemer voor om een extra spoorboog tussen Culemborg en Beesd aan te leggen waardoor de reistijd Utrecht-Gorinchem flink af kan nemen. Roemer: “De minister wees al deze voorstellen af, omdat hij liever eerst wacht tot er knelpunten ontstaan.”

Wel erkende minister Eurlings dat er snel aanpassingen nodig zijn op de Valleilijn (Amersfoort-Barneveld-Ede) en spoorverdubbeling tussen Den Haag en Rotterdam wenselijk is. Ook gaf Eurlings aan op verzoek van de SP een onderzoek te doen naar de aanleg van een spoorverbinding tussen de Flevolijn en de lijn Amsterdam-Utrecht. Roemer: “Op deze spoorlijnen liggen ook nog grote kansen. Nu maar hopen dat de minister deze ook wil zien en er dan het geld voor uit wil trekken. Wij zullen hem hiertoe blijven aansporen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top