www.sp.nl/verkeer

Homepage SPSlash Verkeer

Zoeken in /verkeer

/verkeer :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Farshad Bashir

Farshad Bashir

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Jurgen van der Sloot
SP.nl/verkeer
16 JANUARI 2009

Column

Emile Roemer:

Oost-Indisch blind

Emile Roemer

Over twee weken gaan alle poortjes van de Rotterdamse metro op slot. Ze gaan daarna alleen maar open als je een OV-Chipkaart hebt. Inderdaad, die OV-Chipkaart die gebrek na gebrek vertoont wordt het enige geldige vervoersbewijs in de Rotterdamse metro. Een proeftuin noemen ze het, maar wel een die voor twee van de drie reizigers een probleem kan worden. Twee weken voor het sluiten van de poortjes reist namelijk nog maar 35% van de reizigers met deze kaart. De anderen… Tja, die moeten zich haasten want ze hebben geen keuze.

Maar onder deze reizigers bevinden zich ook mensen die straks niet of nauwelijks meer zelfstandig met de metro kunnen. Bij het ontwerpen van de plannen voor de OV-Chipkaart is namelijk geen rekening gehouden met blinden en slechtzienden. Deze mensen, als geen ander aangewezen op het openbaar vervoer, worden buitengesloten. De automaten die de kaarten verkopen, maar waar ook het saldo mee kan worden opgeladen, zijn niet geschikt gemaakt voor blinden. Bovendien geven de toegangspoorten geen duidelijk signaal of de entree of het uitchecken is geslaagd. Ook blijkt het niet mogelijk om informatie te krijgen over het afgeschreven saldo. Het gevolg: mensen met een visuele handicap kunnen nauwelijks meer zelfstandig reizen en worden afhankelijk gemaakt van een begeleider.

Wat een waanzin. Het idee om voor een oerslechte kaart te kiezen die de reiziger blijkbaar helemaal niet wil is al onbegrijpelijk. Maar dan ook nog kwetsbare groepen buiten sluiten is echt onacceptabel. Daarom wil ik dat blinden en slechtzienden gratis mogen reizen op plekken waar ze door deze OV-Chipkaart niet meer kunnen komen. Alleen zo geef je al deze mensen de kans om toch zelfstandig te reizen, in plaats van ze te beperken in hun mogelijkheden en afhankelijk te maken. Ondertussen blijven de bestuurders onder aanvoering van staatssecretaris Huizinga doen alsof er geen grote problemen zijn. Hoe noem je dat: Oost-Indisch blind?

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top