www.sp.nl/ronaldvanraak

Homepage SPSlash Ronald van Raak
sp.nl/Ronald van Raak

Ronald van Raak :: in de media

link Stemmen kopen op Sint Maarten: 150 dollar per kiezer
SP-Kamerlid Ronald van Raak schrijft op The Post Online over de aanstaande verkiezingen op Sint Maarten: Verwachte winnaar wordt de United People’s (UP) Party van Theo Heyliger. Bij de vorige verkiezingen in 2010 stak Heyliger uit eigen zak drie miljoen dollar in de campagne. Op Sint Maarten zijn ongeveer 20.000 kiezers. Dat is 150 dollar per kiezer.
(The Post Online, Woensdag 27 augustus 2014)
link Van Zotheid tot Geenstijl
In zijn wekelijkse column op The Post Online schrijft SP-Kamerlid Ronald van Raak over de lijn tussen de 16e eeuwse Erasmus en het hedendaagse GeenStijl.
(The Post Online, Vrijdag 22 augustus 2014)
link Oekraiense zeelui vragen asiel aan op Caribisch Sint Eustatius
Twee Oekraïense zeevaarders hebben asiel aangevraagd op het Caribische eiland Sint Eustatius. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil van minister Plasterk weten hoe hij dit gaat oplossen.
(The Post Online, Woensdag 20 augustus 2014)
audio Ronald van Raak over de problemen op Aruba
SP-Kamerlid Ronald van Raak spreekt in het Radio 1-programma Haagse Lobby over de problemen op Aruba.
(Radio 1, Dinsdag 19 augustus 2014)
audio Van Raak over de staat van de democratie
SP-Kamerlid Ronald van Raak is te gast in het Radio1-programma TROS Kamerbreed om te spreken over de staat van onze democratie.
(TROS Kamerbreed, Zaterdag 16 augustus 2014)
link Curaçao: De bokkensprongen van Marvelyne Wiels
‘Ga je touw halen.’ Met deze woorden bedreigde Marvelyne Wiels zaterdag haar broer Aubert Wiels. Marvelyne is de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland, Aubert was ooit haar partijgenoot bij Pueblo Soberano (‘Onafhankelijk Volk’). Hij verliet de partij na de moord op hun broer Helmin Wiels, tegen wiens moordenaars vorige week in Willemstad een indrukwekkende rechtszaak werd gevoerd. Marvelyne Wiels haalt voortdurend onbegrijpelijke strapatsen uit: zij vervalste haar cv, intimideerde medewerkers en bedreigde journalisten. Zaterdag, tijdens een toespraak in het partijgebouw van Pueblo Soberano, toonde de minister opnieuw haar bokkensprongen, nu tegenover haar broer.
(The Post Online, Vrijdag 15 augustus 2014)
link Moord en maffia op Curaçao (2)
In het zwaarbeveiligde gerechtshof in Willemstad staan deze week eindelijk de daders terecht van de moord op Helmin Wiels in mei 2013.
(TPO, Vrijdag 8 augustus 2014)
link De minister die een Kamerlid uitdaagde tot een duel
En toen hield minister van Oorlog Hendrik baron Forstner van Dambenoy het niet meer uit en daagde hij Tweede Kamerlid Jacob baron van Zuylen van Nijevelt uit tot een duel. De spanning in de Tweede Kamer was die 25 november 1854 hoog opgelopen. Voor de liberale oppositie-baron was het allemaal begonnen als een pesterij, maar de baron-minister had het opgevat als een beschuldiging van ‘hoogverraad’. Dit verhaal vond ik onlangs terug in de ‘Staten-Generaal digitaal‘, waarop verslagen van 200 jaar debatten in het parlement zijn terug te vinden.
(The Post Online, Vrijdag 1 augustus 2014)
link Moord en maffia op Curaçao
George Jamaloodin liep op Curaçao altijd rond met een geweer, ook toen hij minister van Financiën was. Een week geleden werd Jamaloodin gearresteerd als verdachte in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels, waarvan maandag op Curaçao de rechtszaak begint.
(TPO, Dinsdag 29 juli 2014)
link Eigenaardigheden van het polderjihadisme
Een leuk boek voor op het strand is het niet, De Banier, een uitgave van De Nederlandse Mujahideen in Bilaad As-Shaam. Het is een kritiek op het ‘kapitalistisch liberalisme’, waarin vrijheden worden gebruikt als ‘marketing tools’ en consumptie leidt tot parasitair gedrag.
(TPO, Vrijdag 25 juli 2014)
link Sint Eustatius heeft unaniem geen vertrouwen in omstreden PvdA’er
De Eilandraad van Sint Eustatius heeft unaniem geen vertrouwen in Gilbert Isabella (PvdA) als Rijksvertegenwoordiger voor de BES-eilanden. Dat blijkt uit een afgelopen dinsdag aangenomen motie. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van minister Plasterk.
(The Post Online, Donderdag 17 juli 2014)
audio Premier Mike Eman van Aruba in hongerstaking
De premier van Aruba is in hongerstaking. Mike Eman is boos, omdat de Nederlandse regering weigert de begroting van zijn regering goed te keuren. Ronald van Raak vertelt op Radio 1 of we deze actie serieus moeten nemen.
(Radio 1, Maandag 14 juli 2014)
link Hoe onze geheime dienst de revolutie predikte
Hopelijk heeft de AIVD geleerd van het verleden, schrijft Ronald van Raak.
(TPO, Vrijdag 11 juli 2014)
link Overdenkingen bij Thomas Piketty
SP-Kamerlid Ronald van Raak schrijft in zijn column op The Post Online over het boek van Thomas Piketty over groeiende ongelijkheid.
(TPO, Zaterdag 5 juli 2014)
audio Van Raak over de bezuinigingen op de AIVD
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de bezuinigingen op de AIVD.
(Radio 1, Maandag 30 juni 2014)
link Bezuinigen op AIVD is investeren in jihadisten
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de bezuinigingen op de geheime diensten. Meerdere partijen betwijfelen of het slim is om daar nu hard op te bezuinigen. Van Raak roept alle partijen op om in het debat met minister Plasterk een breed front te vormen om de bezuinigingen van tafel te krijgen.
(The Post Online, Dinsdag 24 juni 2014)
link De atoombom uit Almelo
In de strijd tegen de extremisten van ISIS gaan de VS samenwerken met Iran, hetzelfde land dat volgens diezelfde Amerikanen behoort tot de ‘as van het kwaad’. Iran maakt nu een atoombom, met kennis die is gekocht in Pakistan. Dat land ontwikkelde eind jaren negentig een atoombom met kennis die eind jaren zeventig werd gestolen bij URENCO in Almelo. De Nederlandse regering was hiervan op de hoogte, maar greep niet in. De Amerikaanse regering wilde Pakistan helpen bij het ontwikkelen van een atoombom, als tegenwicht tegen India.
(The Post Online, Vrijdag 20 juni 2014)
link Een poging tot een coup op Bonaire
SP-Kamerlid Ronald van Raak schrijft in zijn column op The Post Online over raadslid Rafael Santana van Bonaire die zich niet om liet kopen door de Curaçaose zakenman ‘Yoyo’ Willems. Een coup werd op deze manier voorkomen.
(The Post Online, Woensdag 11 juni 2014)
link Het leenstelsel: een groen linkse oligarchie
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert in zijn column op The Post Online op het plan om een leenstelsel voor studenten in te voeren. Zo schrijft hij: Politici die de studiebeurs afschaffen en een schuldenstelsel invoeren snappen niets van emancipatie.
(The Post Online, Vrijdag 6 juni 2014)
link Niet met corruptieverdachte in gesprek over integriteit
SP-Kamerlid Ronald van Raak is verbaasd over de komst van het verdachte parlementslid Patrick Illidge naar de Eerste Kamer om te praten over corruptie. Van Raak stelt voor om Illidge niet toe te laten bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg.
(De Telegraaf, Maandag 2 juni 2014)
audio Integriteit bespreken is moeilijk maar nodig
Het is een heet hangijzer, zeker gezien de recente aanhouding van ex-premier Gerrit Schotte op Curaçao in de zaak Babel en de mogelijke aanwezigheid van Patrick Illlidge, het Sint Maartense Statenlid dat onder meer van witwassen wordt beschuldigd.
(NTR, Zaterdag 31 mei 2014)
link De Curaçaose politiek is in de ban van de maffia
Vorige week werd op Curaçao Gerrit Schotte opgepakt en dagenlang verhoord. Deze oud-premier blijkt veel geld te hebben gekregen van Francesco Corallo, een casinomagnaat die nauw is verbonden met de Italiaanse maffia. Schotte werd in oktober 2010 de eerste premier van het nieuwe land Curaçao. Daarna werd in twee jaar tijd de staatskas geplunderd. Schotte probeerde Corallo een diplomatieke functie te geven en diens rechterhand hoofd te maken van de Centrale Bank. Onder Schotte werd bij de geheime dienst Curaçao massaal informatie over de onderwereld ontvreemd – ook informatie van de AIVD. Deze week bleek uit het verslag van de ‘commissie Stiekem’ hoe belangrijk dit is voor Nederland, de zaak is in het geheim met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer besproken.
(The Post Online, Vrijdag 30 mei 2014)
link De lange mars van de SP
De Europese verkiezingen tonen het failliet van de Europese politiek, de meeste mensen gingen opnieuw niet stemmen. Op rechts deed D66 het goed en de PVV het slecht. Maar ook op links waren er interessante ontwikkelingen.
(TPO, Vrijdag 23 mei 2014)
link Europa, het monster en de held
SP-Kamerlid Ronald van Raak schrijft over de Europese Verkiezingen en roept mensen op hun stem te laten gelden.
(The Post Online, Vrijdag 16 mei 2014)
link Van Raak: Stop de Rutte-Leaks
Rond deze tijd maken ministers hun begroting voor Prinsjesdag, met plannen die ze vóór die tijd massaal zullen lekken naar de media. Alleen het gunstige nieuws natuurlijk, het slechte nieuws blijft goed verborgen. Dat krijgt de Tweede Kamer pas de vrijdag vóór Prinsjesdag, onder embargo. Rutte-Leaks overspoelt de media met propaganda, de oppositie moet haar mond houden. Laten we eens stoppen met deze jaarlijkse ergernis.
(The Post Online, Vrijdag 9 mei 2014)
audio PvdA verliest alleenrecht op links besturen
De gemeenteraadsverkiezingen hebben geleid tot nieuwe verhoudingen op links. Terwijl de PvdA op veel plaatsen buiten het college valt, is de SP deze verkiezingen doorgebroken als bestuurderspartij.
(TPO, Vrijdag 2 mei 2014)
link Zonder Plasterk lukt het ook wel
Tweede Kamerleden kunnen zelf wetten maken, als ministers dat nalaten. Onder minister Plasterk gebeurt dat massaal: van het referendum tot de gekozen burgemeester, van weigerambtenaren tot de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren, van het afschaffen van godslastering tot de openbaarheid van overheidsinformatie.
(The Post Online, Vrijdag 25 april 2014)
link Armoede kost geld

(The Post Online, Vrijdag 18 april 2014)
link Nederland en de NSA
Ronald van Raak over de Nederland en de NSA. Een geschiedenis van angst en ontkenning
(TPO, Zaterdag 12 april 2014)
link Van Raak leidt onderzoek enquêtes
SP-Kamerlid Van Raak wordt voorzitter van de Kamercommissie die parlementaire enquêtes gaat onderzoeken. De Kamer besloot in december vorig jaar dat een tijdelijke commissie moet bekijken of parlementaire enquêtes verbeterd kunnen worden.
(NOS, Vrijdag 11 april 2014)
link De boodschap van Grandmaster Flash
SP-Kamerlid Ronald van Raak schrijft in zijn wekelijkse column voor The Post Online over de boodschap van hiphopper Grandmaster Flash.
(The Post Online, Vrijdag 11 april 2014)
link Koning Schulz en zijn Europese hofhouding

(The Post Online, Vrijdag 4 april 2014)
link SP wil onderzoek over relatie prins Bernhard en geheime diensten
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat er onderzoek gedaan wordt naar de relatie tussen prins Bernhard en de geheime diensten.
(The Post Online, Donderdag 3 april 2014)
link De schoonmoeder van Guy Verhofstadt
Europa is geen Vaticaan maar een democratie zegt Ronald van Raak in een column op The Post Online.
(TPO, Vrijdag 28 maart 2014)
link We kunnen Barroso ook weer afschaffen
Het Europees project dreigt een nachtmerrie te worden
(The Post Online, Zaterdag 22 maart 2014)
link Snowden-files: Obama kan ál uw gesprekken terugluisteren
Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) beschikt over een afluistersysteem dat voor ’100 procent’ telefoongesprekken in een land kan opslaan. De dienst heeft zelfs de mogelijkheid om deze gesprekken tot een maand terug af te luisteren.
(TPO, Dinsdag 18 maart 2014)
link Paus Franciscus: organisatiemanager van het jaar

(TPO, Vrijdag 14 maart 2014)
link Bij ‘De Driestuiveropera’ van Bertolt Brecht
De opvoering van Die Dreigroschenoper (De Driestuiveropera) van Bertolt Brecht in een klein theater in Berlijn in 1928 was het begin van een langdurige politieke strijd.
(TPO, Zondag 9 maart 2014)
link Dollen in de discohoek
Waar zou Sjef van Oekel nu onderdak moeten vinden?
(The Post Online, Vrijdag 7 maart 2014)
link Minister Curaçao molesteert Nederlandse journalist
Intimidatie is niet nieuw op het eiland Curaçao
(TPO, Woensdag 5 maart 2014)
link 'Minister Curaçao zwaar over de schreef'
De gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van Curaçao is zwaar over de schreef gegaan met haar agressieve gedrag richting de Nederlandse journalist Dick Drayer.
(Telegraaf, Maandag 3 maart 2014)
link Bij De idioot van Fjodor Dostojevski
Amerikaanse psychologen van ‘The New School’ toonden onlangs aan dat het lezen van literatuur bevorderlijk is voor het empathisch vermogen. Ik wantrouw dit soort onderzoeken, omdat het omgekeerde vaak evengoed waar is: mensen met veel empathie lezen waarschijnlijk vaker literatuur.
(The Post Online, Zaterdag 22 februari 2014)
link De spiegel van Samsom
Diederik Samsom mag best boos zijn, maar dan op zichzelf. Om zijn slecht personeelsbeleid.
(The Post Online, Vrijdag 14 februari 2014)
link SP wil opheldering over kritisch rapport over Plasterk
Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP wil snel opheldering van minister Ronald Plasterk over het rapport van Inspectie, Signalering, Begeleiding (ISB).
(Caribisch Netwerk, Donderdag 13 februari 2014)
video Plasterk zit in blessuretijd
Ronald van Raak, Kamerlid voor de SP, noemt de brief van minister Ronald Plasterk over het afluisterschandaal een 'flutbrief'. Het debat dinsdag is zijn laatste redding, aldus het Kamerlid.
(Novum, Maandag 10 februari 2014)
video 'De waarheid moet boven tafel komen'
Ronald van Raak in gesprek met Eva Jinek over de door Nederlandse inlichtingendiensten verzamelde telefoongegevens.
(Eén op Eén, Vrijdag 7 februari 2014)
audio Het eerste tv-optreden van Edward Snowden
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert bij het Oog op morgen, op Radio 1, op het eerste tv-optreden van klokkenluider Edward Snowden.
(Radio 1, Maandag 27 januari 2014)
link Hè, wat leuk, alweer een kosmopoliet!

(TPO, Vrijdag 24 januari 2014)
audio Van Raak in Echte Jannen: 'Alle gemeentes gaan failliet'
SP-Kamerlid Ronald van Raak is te gast in het Radio 1-programma Echte Jannen. Hij spreekt met Jan Roos en Jan Heemskerk over onder meer de verhoging van de gemeentebelastingen en de overheveling van zorgtaken naar de gemeente.
(Radio 1, Maandag 20 januari 2014)
link Ode aan Saba
Zij zijn gewend om zelf voor hun eiland te zorgen en zelf problemen op te lossen: de Sabanen hebben op hun steile eiland een weg aangelegd die volgens ingenieurs onmogelijk was en een vliegveldje gemaakt waarop eigenlijk geen vliegtuigen kunnen landen.
(TPO, Vrijdag 17 januari 2014)
link Vragen over Amerikaans afluisterapparatuur in het Friese Burum
Van Raak wil opheldering over een groot satellietstation in het Friese Burum waar onder andere de NSO (een afluisterdienst van de Amerikaanse Defensie) gebruik van maakt.
(NOS, Dinsdag 14 januari 2014)
link De oren van Burum
Ronald van Raak over het Amerikaanse grondstation voor militaire operaties dat zich bevindt in het Friese Burum.
(The Post Online, Dinsdag 14 januari 2014)
link Is er hoop voor het Koninkrijk?
Ronald van Raak over de toekomst van het Koninkrijk naar aanleiding van zijn bezoek aan Curaçao.
(The Post Online, Vrijdag 10 januari 2014)
link Het uitbestede geweten
Ronald van Raak over bestuurlijk corpsballengedrag.
(TPO, Vrijdag 27 december 2013)
link De tranen van Augustinus
In aanloop naar Kerst las Ronald van Raak de Belijdenissen van Augustinus.
(TPO, Dinsdag 24 december 2013)
link Kerstcadeau voor klokkenluiders
De belangen rondom klokkenluiders zijn groot. Niet alleen is er felle oppositie van de regering, ook inspecties en toezichthouders verenigden zich in een uniek front, onder leiding van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Immers: deksels gaan van doofpotten, als een onafhankelijk Huis onafhankelijk onderzoek kan gaan doen.
(The Post Online, Vrijdag 20 december 2013)
link Vorder tonnen wachtgeld Hooijmaijers terug bij veroordeling
Ex-gedeputeerde Hooijmaijers heeft sinds zijn aftreden in 2009 maar liefst €333.821 aan wachtgeld ontvangen. Ronald van Raak stelde Kamervragen en wil onder andere weten of het wachtgeld volgens de regels is verstrekt en de minister het wenselijk vindt als een veroordeeld politicus wachtgeld ontvangt.
(RTV-Noord Holland, Woensdag 18 december 2013)
link De verzorgingsstaat als ideologisch strijdtoneel
Onze verzorgingsstaat is een historisch compromis, de uitkomst van een lange strijd tussen de politieke hoofdstromen in ons land. Compromissen sluiten kun je alleen als je weet waar je voor staat. Als het gaat om de toekomst van de sociale zekerheid heerst bij een aantal politieke partijen grote onzekerheid.
(TPO, Zaterdag 14 december 2013)
link Huis voor Klokkenluiders dichterbij
Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over het voorstel voor een Huis voor Klokkenluiders. SP-Kamerlid en initiatiefnemer Ronald van Raak beantwoordde de vragen uit de Tweede Kamer. Volgende week wordt er over het voorstel gestemd.
(NOS, Woensdag 11 december 2013)
link Hoe nu verder met De Roy van Zuydewijn?
Hoe nu verder met De Roy van Zuydewijn, die ruim tien jaar moest wachten op antwoorden? In een affaire die een schaduw heeft geworpen over zijn leven.
(TPO, Vrijdag 6 december 2013)
video Van Raak over onderzoek prins Bernhard naar De Roy van Zuydewijn
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de familie Van Zuydewijn en het onderzoek dat prins Bernhard naar hem deed.
(The Post Online, Dinsdag 3 december 2013)
audio Van Raak: Openheid van zaken over bevoegdheden van AIVD
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de bevoegdheden van de AIVD:
(Radio 1, Maandag 2 december 2013)
link Van Raak: 'Zitten er spionnen op de Amerikaanse ambassade?'
De Tweede Kamer maakt zich op voor een reeks debatten over de NSA-onthullingen en de rol van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Maandag presenteert de commissie Dessens een rapport waarin de Wet op Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt geëvalueerd. Tijdens zijn voorbereiding op die debatten viel SP-Kamerlid Ronald van Raak iets op: sinds 2007 zijn de verantwoordelijk ministers niet eenduidig over de aanwezigheid van spionnen in de Amerikaanse ambassade. Een reconstructie.
(The Post Online, Zondag 1 december 2013)
link Een eerbetoon voor vrijdenker Jacob Moleschott
Een eerbetoon aan Jacob Moleschott. Deze vrijdenker, die aantoonde waarom bejaarden goede oude wijn moeten drinken.
(TPO, Vrijdag 29 november 2013)
video Duidelijkheid over afluisteren
Ronald van Raak over zijn inbreng morgen in het debat met minister Ronald Plasterk over de afluisterpraktijken van de NSA.
(Pauw en Witteman, Woensdag 27 november 2013)
link Tweegesprek tussen VVD en SP over spionage en de AIVD
'Snowden kan ons het meeste vertellen over de sfeer binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij kan ons een inkijkje bieden: waarom zijn de Amerikanen zo bang? Waarom zijn ze zo over de schreef gegaan? En het is een politiek statement: we laten zien dat wij Snowden niet zien als landverrader, maar als klokkenluider.'
(Dagblad Trouw, Woensdag 27 november 2013)
link Blijven zwijgen is voor onze regering geen optie’
De schaal van de Amerikaanse spionage is enorm, zo blijkt uit informatie die NRC Handelsblad zaterdag publiceerde. De NSA onderschept elke dag 1,7 miljard berichten, heeft wereldwijd 50.000 tappunten. De Amerikanen blijken al sinds 1946 in ons land te spioneren. Wat betekenen deze onthullingen en wat zijn de gevolgen? Vijf vragen aan SP-Kamerlid Ronald van Raak.
(The Post Online, Zaterdag 23 november 2013)
link Waarom koopt onze overheid een systeem dat ze niet mag gebruiken?
AIVD en MIVD kochten een systeem voor de analyse van massadata dat alleen zinvol gebruikt kan worden als ongericht kabels worden getapt: Argo II. Dat is in strijd met de wet. Waarom koopt onze overheid een systeem dat ze niet mag gebruiken? En waarom was de Tweede Kamer niet op de hoogte?
(The Post Online, Vrijdag 22 november 2013)
audio Ronald van Raak over de antennes op de VS-ambassade
Na de diverse recente afluisterschandalen vraagt Ronald van Raak zich af waar de antennes op het dak van de Amerikaanse ambassade in Den Haag toe dienen.
(NOS radio 1, Vrijdag 15 november 2013)
link Waarom zijn onze politici toch zo bang?
Iedereen is zo stil in de Kamer over de NSA
(TPO, Vrijdag 15 november 2013)
link Kamer wil gesprek met toezichthouders Veiligheidsdiensten
De Tweede Kamer wil een gesprek met de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over diens onafhankelijkheid.
(Telegraaf, Dinsdag 12 november 2013)
link Het roekeloze Rusland
Ronald van Raak over de rusteloosheid van de Russische ziel
(TPO, Zondag 10 november 2013)
audio Opheldering over CV gevolmachtigde minister Curaçao
In de Tweede Kamer zijn door Ronald van Raak (SP) vragen gesteld over het curriculum vitae (CV) van gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels.
(NTR, Zaterdag 9 november 2013)
audio Wie luistert de NSA nu af?
Nederlandse telefoongesprekken worden massaal afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst. Wie luisteren ze af. En waarom? En weet de Nederlandse Inlichtingendienst hier eigenlijk meer van? Felix Meurders vraagt het aan SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak.
(Spijkers met Koppen, Zaterdag 9 november 2013)
link Agenten weigeren politiepropaganda
Agenten zijn boos, over een boek, dat ze kregen van Opstelten. Een boek dat 415.000 euro heeft gekost, over het succes van de Nationale Politie. Veel agenten weigerden dit boek, of zetten het op Marktplaats.
(TPO, Vrijdag 8 november 2013)
audio Werkt Nederland mee aan NSA-praktijken?
De SP vraagt zich af wie er eigenlijk nog te vertrouwen is, omdat "alle luiken dicht gaan". Volgens Kamerlid Van Raak is er sprake van politieke onwil omdat de rol van de AIVD en de MIVD in het NSA-schandaal niet verder door de Kamer onderzocht zullen worden.
(NOS, Donderdag 7 november 2013)
link Van Raak wil met Tweede Kamer op bezoek bij Snowden
SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil samen met de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken een bezoek brengen aan NSA-klokkenluider Edward Snowden in Rusland.
(TPO, Vrijdag 1 november 2013)
video Van Raak: 'We moeten Snowden spreken, desnoods via Skype.'
Ronald van Raak wil graag klokkenluider Edward Snowden naar de Tweede Kamer laten komen, maar desnoods debatteert hij via een Skype-verbinding.
(Telegraaf, Woensdag 30 oktober 2013)
link Voor vrienden ben je niet bang
Waarom Ronald van Raak Snowden naar de Kamer wil halen.
(TPO, Vrijdag 25 oktober 2013)
audio Van Raak wil meer duidelijkheid over Amerikaanse spionagepraktijken
De Amerikaanse geheime dienst NSA onderschepte vorig jaar in 1 maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Ronald van Raak wil opheldering
(NOS Radio1, Maandag 21 oktober 2013)
link Onderzoek naar lekken Miljoenennota
SP-Kamerlid Ronald van Raak pleit voor een onderzoek naar het lekken van de Miljoenennota door ministeries en pleit voor excuses van Mark Rutte aan Koning Willem-Alexander.
(RTL.nl, Vrijdag 18 oktober 2013)
pdf ‘Ons land had er beter voor gestaan als de regering niks had gedaan’
Wie denkt dat de laatste arbeider al lang geleden het licht in de fabriek heeft uitgedaan, zit er volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak helemaal naast. ‘Een arbeider, dat is iemand die in loondienst is.’ En ja, daarop baseert hij zijn stelling: ‘De klassenstrijd gaat nooit voorbij.’
(Nieuwspoort nieuws, Donderdag 17 oktober 2013)
link Waarom spioneert Amerika eigenlijk in ons land?
‘Waarom spioneren Amerika, Israël en Italië eigenlijk in ons land?’ ‘Hoe komt u erbij dat Italië bij ons spioneert?’ Dit gesprek had Ronald van Raak ooit met een hoge functionaris binnen de AIVD.
(TPO, Vrijdag 11 oktober 2013)
link Kamer remt stijging verkeersboetes
Een verhoging van de verkeersboetes is vertraagd.
(Telegraaf, Donderdag 3 oktober 2013)
link Dossier Zuydewijn: Rutte blijft weigeren in te gaan op bemoeienis Bernhard
Premier Rutte en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) willen niet ingaan op de opmerkingen van oud-Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes dat prins Bernhard opdracht had gegeven om de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in 2002 onderzoek Edwin de Roy van Zuydewijn te laten doen.
(TPO, Dinsdag 1 oktober 2013)
link Geen kleinere gemeenteraad, toch bezuinigen
SP-Kamerlid Ronald van Raak in Binnenlands Bestuur over de geschrapte verkleining van gemeenteraden, terwijl er nog steeds bezuinigd wordt.
(Binnenlands Bestuur, Donderdag 26 september 2013)
link Krijgt VS toegang tot ons internetverkeer?
De organisatie die het internetverkeer in Nederland beheert wil voorkomen dat de Amerikaanse overheid het internetverkeer in Nederland in de gaten kan houden.
(RTL, Maandag 23 september 2013)
audio Van Raak: Nederlandse provider van belang voor veiligheid telefonie
SP-Kamerlid Ronald van Raak op BNR over de veiligheid van het Vodafone-netwerk voor de Tweede Kamer.
(BNR, Vrijdag 20 september 2013)
link 'Plasterk is als een tuinman die denkt dat de bloemen vanzelf gaan bloeien'
Van Raak reageert op het betoog van minister Plasterk voor een 'participatiesamenleving'.
(Volkskrant, Vrijdag 20 september 2013)
link SP wil einde aan graaibeleid Amsterdam
Van Raak wil dat Plasterk een einde maakt aan de voornemens van de gemeente Amsterdam om bestuurscommissieleden exorbitant te belonen.
(AT5, Vrijdag 20 september 2013)
audio Van Raak: Nederlandse provider van belang voor veiligheid telefonie
SP-Kamerlid Ronald van Raak op BNR over de veiligheid van het Vodafone-netwerk voor de Tweede Kamer.
(BNR, Vrijdag 20 september 2013)
video Van Raak: 'Vodafone-contract Tweede Kamer opzeggen'
De SP wil dat de Tweede Kamer het abonnement bij Vodafone opzegt omdat onduidelijk blijft of het telecombedrijf wel veilig is. "Als een provider zo onder vuur ligt dan moet je de samenwerking opzeggen," aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.
(NOS, Donderdag 19 september 2013)
link 'Kamer omzeilt boycot kabinet hoorzitting AIVD'
Van Raak over de pogingen van minister Plasterk om de hoorzitting over bezuinigingen bij de AIVD te blokkeren.
(ThePostOnline, Vrijdag 6 september 2013)
audio 'Ondernemersquotum Tweede Kamer past niet bij ondernemers'
Een ondernemersquotum voor de Tweede Kamer. Volgens entrepeneur Michiel Muller zou de politiek daarmee een stuk daadkrachtiger worden. Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak is het daar niet mee eens. Bij ons gaan ze in debat.
(Radio 1, Vrijdag 6 september 2013)
link Het grote geheim van Ronald Plasterk
Plasterk wil voorkomen dat Van Raak spreekt met het hoofd van de AIVD. Dat zal niet lukken. De minister wil 70 miljoen bezuinigen op de geheime dienst, bijna veertig procent van het totale budget. Over de gevolgen daarvan weigert hij de Tweede Kamer te informeren.
(TPO, Vrijdag 30 augustus 2013)
audio SP wil ook inbreng van AIVD-chef
Minister Plasterk verbiedt het hoofd van de AIVD om in het parlement te verschijnen bij een hoorzitting over de voorgenomen bezuinigingen op de AIVD.
(Goedenmorgen Nederland, Woensdag 28 augustus 2013)
link Van Raak: 'Rutte zit gevangen in achterhaalde ideeën'
De Volkskrant neemt met SP-Kamerlid Ronald van Raak het nieuws door.
(Volkskrant, Dinsdag 13 augustus 2013)
audio Van Raak over ambtenaren in de politiek
Ronald van Raak is te gast in Vrijdagmiddag Live over ambtenaren en politiek.
(Radio 1, Vrijdag 9 augustus 2013)
video Van Raak over dure cursus voor ambtenaren
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert in RTL Nieuws op de cursus van bijna 35.000 euro voor een ambtenaar.
(RTL Nieuws, Donderdag 8 augustus 2013)
audio 'Dat wat men elite noemt gedraagt zich zo steeds minder'
Ronald van Raak praat over zijn definitie van elite en over hoe de huidige elite in de samenleving steeds minder verantwoordelijkheid neemt voor het algemeen belang.
(Radio 1, Donderdag 1 augustus 2013)
link Kamervragen over niet nakomen notificatieplicht AIVD
Ronald van Raak wil opheldering over de slechte informatievoorziening van de AIVD richting de politiek.
(BNR, Vrijdag 26 juli 2013)
video 'Klokkenluiders zijn essentieel om rampen te voorkomen'
Donderdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het wetsvoorstel van SP-Kamerlid Ronald van Raak om klokkenluiders beter te beschermen. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven adviseerde Van Raak bij de totstandkoming van het wetsvoorstel.
(KvdB, Donderdag 27 juni 2013)
audio 'Burgers moeten veilig misstanden kunnen melden'
Om een einde te maken aan de grote problemen waarin klokkenluiders terecht komen, wil de Tweede Kamer een klokkenluiderswet. SP'er Ronald van Raak is eerste indiener, zes andere partijen steunen het plan. De huidige regelingen bieden volgens Van Raak onvoldoende bescherming.
(NOS, Donderdag 27 juni 2013)
link Van Raak: andere opzet Vragenuurtje
Ronald van Raak bepleit een andere invulling van het wekelijkse Vragenuurtje.
(NUnl, Maandag 24 juni 2013)
link 'Opheldering over rol Prins Bernhard'
Volgens Van Raak zijn de antwoorden van het kabinet op zijn vragen over Edwin de Roy van Zuydewijn onvoldoende.
(The Post Online, Vrijdag 21 juni 2013)
link 'Huis moet klokkenluiders beschermen'
Van Raak vertelt over zijn initiatief om klokkenluiders beter te beschermen
(Vrijdagmiddag Live - Radio 1, Vrijdag 14 juni 2013)
link 'Amerika luistert onze burgers af'
Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak handelt de Nederlandse regering tegen de eigen wetten, wanneer gebruik gemaakt wordt van Amerikaanse gegevens die over Nederlanders verzameld wordt.
(NOS journaal, Dinsdag 11 juni 2013)
audio Van Raak: 'Friese taal beschermen, dus ook Omroep Friesland'
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de Friese taal en Omroep Friesland.
(Omroep Friesland, Donderdag 30 mei 2013)
video Van Raak: Hoop van bevolking Curaçao op betere toekomst is verdwenen
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert in EenVandaag op de moord op Curaçaose politicus Helmin Wiels (vanaf 3.40)
(EenVandaag, Dinsdag 7 mei 2013)
video 'Een gedreven politicus die het voor de armen opnam'
Volgens SP-woordvoerder Ronald van Raak is de moord op politicus Wiels op Curaçao vooral voor de armen op dat eiland een zware klap.
(RTL, Maandag 6 mei 2013)
link 'Stop met die bestuurlijke onzin'
'Stop met die bestuurlijke onzin.' Die oproep doet SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak richting minister Plasterk. De kamer debateert op verzoek van deze partij woensdagavond over de plannen van de minister om te komen tot een bestuurlijke herindeling in Nederland.
(Omroep Flevoland, Dinsdag 23 april 2013)
pdf Van Raak: Wil om samen te werken met Nederland ontbreekt
SP-Kamerlid Ronald van Raak in een interview met het Antilliaans Dagblad over de samenwerking tussen Curaçao en Nederland.
(Antilliaans Dagblad, Dinsdag 16 april 2013)
audio Van Raak: Plasterk dendert maar door
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de nieuwe Commissaris van de Koningin van Utrecht.
(RTV Utrecht, Vrijdag 5 april 2013)
video Corruptie op Sint Maarten
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert in EenVandaag op de corruptie op Sint Maarten
(EenVandaag, Woensdag 13 maart 2013)
audio Pak corruptie Sint Maarten aan
Ronald van Raak beschrijft de zorgelijke situatie op Sint Maarten rondom corruptie en banden met de maffia
(Goedemorgen Nederland, Maandag 11 maart 2013)
link Afstand nemen van Sint Maarten
Nederland moet zijn handen van Sint Maarten aftrekken als de regering van het eiland er niet in slaagt orde op zaken te stellen. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zondag in een reactie op huiszoekingen op Sint Maarten na verdenkingen van corruptie.
(Telegraaf.nl, Zondag 10 maart 2013)
pdf Van Raak: Hodge is de juiste man op de juiste plek
SP-Kamerlid Ronald van Raak in een interview met het Antilliaans Dagblad.
(Antilliaans Dagblad, Zaterdag 2 maart 2013)
video 'Je kunt geen problemen oplossen als je geen visie hebt'
Regeert de oppositie mee of zijn we getuige van een nieuwe manier van politiek bedrijven? In Buitenhof: Frans Weisglas, Ronald van Raak en Sywert van Lienden.
(Buitenhof, Maandag 18 februari 2013)
link Van Raak: Twee keer zo hoge straf voor sjoemelende bestuurders
De SP wil een dubbele strafeis van het Openbaar Ministerie tegen frauderende bestuurders. Dat bleek dinsdagavond bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.
(RTL, Dinsdag 18 december 2012)
link SP wil referendum over gemeentelijke herindeling
Gemeenten zijn van hun bevolking en dienen niet als middel voor de rijksoverheid om te bezuinigen, vindt Ronald van Raak van de SP.
(Nu.nl, Maandag 17 december 2012)
video Van Raak: De utopie komt van rechts
Ronald van Raak spreekt op Studium Generale van de Universiteit Utrecht, over utopie en de SP.
(YouTube, Maandag 19 november 2012)
video Ronald van Raak over nieuwe discussie Jorge Zorreguieta
Bij de Tweede Kamer worden vandaag negen brieven van Argentijnen aangeboden. De schrijvers willen een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses Máxima, en zijn betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij verdwijningen en martelingen. Ronald van Raak reageert bij EenVandaag.
(EenVandaag, Dinsdag 13 november 2012)
link 'Het hele akkoord is rechts beleid met links strooigoed'
SP-Kamerlid Ronald van Raak in gesprek met oud-VVD-prominent Frank Ankersmit over het nieuwe regeerakkoord.
(Filosofie Magazine, Zondag 4 november 2012)
link Van Raak: Groot fan van klassieke ambtenaar
SP-Kamerlid Ronald van Raak in gesprek met rePublic over ambtenaren en overheid.
(rePublic, Donderdag 1 november 2012)
link Van Raak: 'Referendum over toekomst Curaçao'
SP-Kamerlid Ronald van Raak over de brief die hij ontving van Helmin Wiels, leider van Pueblo Soberano op Curaçao, om te praten over onafhankelijkheid van het eiland.
(Versgeperst, Woensdag 31 oktober 2012)
link Van Raak uitgenodigd voor gesprek over onafhankelijk Curaçao
SP-Kamerlid Ronald van Raak is uitgenodigd door Helmin Wiles (Pueblo Soberano) om te spreken over een onafhankelijk Curuçao.
(RTL Nieuws, Woensdag 31 oktober 2012)
audio Van Raak: Curaçao moet referendum houden over onafhankelijkheid
Ronald van Raak reageert op de verkiezingsuitslag van Curaçao.
(NOS, Zaterdag 20 oktober 2012)
audio Van Raak: 'Overheid doet niets aan problemen op Curaçao'
SP-Kamerlid Ronald van Raak in het programma Dit is de dag over de problemen op Curaçao.
(Dit is de dag, Donderdag 11 oktober 2012)
audio Van Raak: Schotte heeft banden met maffia
Harde beschuldigingen van SP-Kamerlid Ronald van Raak vanmiddag in de Tweede Kamer aan het adres van ex-premier Schotte van Curaçao. Deze heeft volgens Van Raak nauwe banden met de Italiaanse maffia en andere criminele types.
(NOS, Dinsdag 9 oktober 2012)
video Van Raak over de politieke crisis op Curaçao
SP-Kamerlid Ronald van Raak spreekt in Pauw & Witteman over de onrust op Curaçao.
(Pauw & Witteman, Dinsdag 2 oktober 2012)
audio 'PvdA en SP zouden samen moeten optrekken'
In TROS Kamerbreed van zaterdag 22 september zijn te gast Heleen Dupuis, VVD-senator, Ronald van Raak, vice-fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer en Guusje ter Horst, senator voor de PvdA in de Eerste Kamer.
(TROS Kamerbreeed, Maandag 24 september 2012)
link 'Wir sind keine deutschen Sozialromantiker'
Een gesprek tussen Ronald van Raak en de Berliner Zeitung
(Berliner Zeitung, Zaterdag 18 augustus 2012)
video Van Raak over verkiezingsprogramma SP: 'Nieuw vertrouwen'
SP-Kamerlid Ronald van Raak vertelt in Nieuwsuur over het verkiezingsprogramma 'Nieuw vertrouwen'.
(Nieuwsuur, Woensdag 6 juni 2012)
audio Van Raak: 'Rommeltje op Curaçao en Sint Maarten'
SP-Kamerlid op de Wereldomroep over het Koninkrijk der Nederlanden en de situatie op Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.
(RNW, Woensdag 6 juni 2012)
video Op zoek naar vrijheid
SP-Kamerlid en filosoof Ronald van Raak over de zoektocht naar vrijheid (vanaf minuut 38.
(Buitenhof, Maandag 4 juni 2012)
audio Integriteit ambtenaren onder druk in tijden van crisis
Ronald van Raak over de integriteit van ambtenaren die onder druk staat door de bezuinigingen. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector, het BIOS. Eenderde van de ambtenaren stelt dat steeds minder collega’s integer zijn naar hun werkgever. En volgens een kwart van hen gedragen ambtenaren zich onderling ook steeds minder netjes.
(Radio1, Vrijdag 18 mei 2012)
video Van Raak over initiatiefwet voor bescherming klokkenluiders
SP-Kamerlid Ronald van Raak spreekt in Brandpunt over zijn initiatiefwet ter bescherming van Klokkenluiders
(KRO Brandpunt, Maandag 14 mei 2012)
audio Van Raak over controle op veiligheidsdiensten
Ronald van Raak reageert in het radioprogramma Argos op de controle op veiligheidsdiensten als de AIVD en de NIVD.
(Argos, Zaterdag 5 mei 2012)
link Van Raak: 'Reactie Osepa tekenend voor regering'
Ronald van Raak over de regering van Curaçao, naar aanleiding van de uitzending van Brandpunt.
(RNW, Dinsdag 17 april 2012)
link Van Raak: Curaçao dreigt maffiastaat te worden
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert op de aanhoudende problemen op Curaçao.
(Brandpunt, Maandag 16 april 2012)
audio Diepgaand onderzoek naar lek Veiligheidsdienst Curaçao
De Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD gaan verhaal halen bij de Veiligheidsdienst op Curaçao (VDC). SP-Kamerlid Ronald van Raak wil een diepgaand onderzoek.
(Wereldomroep, Vrijdag 23 maart 2012)
audio Van Raak: 'Politieke leiders moeten openheid geven wat ze met stem kiezers gaan doen'
Ronald van Raak reageert op BNR op het voorstel om de koningin bij de formatie buitenspel te zetten.
(BNR, Woensdag 21 maart 2012)
video Van Raak: 'Parlementaire controle op AIVD is niet op orde
SP-Kamerlid Ronald van Raak en PVV-Kamerlid Andre Elissen discussieren over de parlementaire controle op de AIVD.
(DeGids.fm, Dinsdag 13 maart 2012)
link De elite moet in ere worden hersteld
SP-Kamerlid Ronald van Raak praat met Trouw over democratie, de crisis en waarom het niet wat gezelliger kan.
(Trouw, Zondag 4 maart 2012)
link Van Raak vraagt minister om opheldering Veiligheidsdienst Curacao
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Nu er opnieuw vertrouwelijke informatie over de VDC op straat ligt vindt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) dat de Curaçaose dienst niet meer te vertrouwen is. Van Raak heeft minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in schriftelijke vragen om opheldering gevraag over de situatie op Curaçao.
(Wereldomroep, Vrijdag 2 maart 2012)
link 'Raadslid zijn doe je naast je baan'
Ronald van Raak reageert op de hoge kosten die de provincie Gelderland jaarlijks aan wachtgeld voor oud-politici kwijt is.
(Omroep Gelderland, Maandag 6 februari 2012)
link 'Maak een einde aan Amerikaanse opslag van Nederlandse online gegevens'
Ronald van Raak reageert in een artikel van Webwereld op de opslag van online gegevens van Nederlanders door de Verenigde Staten.
(Webwereld, Donderdag 2 februari 2012)
link 'Regel een aanspreekpunt voor de BES-eilanden'
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat de Nederlandse regering zorgdraagt voor een aanspreekpunt voor de BES-eilanden, zodat ze beter hun weg vinden in de contacten met de Nederlandse overheid.
(Wereldomroep, Maandag 30 januari 2012)
audio 'Benoeming Donner klap in gezicht Raad van State'
De SP denkt dat de Tweede Kamer het adviesorgaan Raad van State niet meer serieus zal nemen, nu minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken de nieuwe vice-president van dit adviesorgaan is geworden. Het zat er aan te komen, eigenlijk wist iedereen het al, maar vandaag werd het officieel. Donner is de opvolger van Herman Tjeenk Willink. De overstap hing al maanden in de lucht.
(Nieuwslijn Magazine, Maandag 19 december 2011)
link 'Laat Rijksrecherche en AIVD bestuurders Curaçao onderzoeken'
Ronald van Raak vindt de geste van de premier van Curaçao om Transparency International de integriteit van de lokale bestuurders te laten onderzoeken onvoldoende en bepleit een onderzoek door de AIVD en de Rijksrecherche.
(Wereldomroep, Vrijdag 25 november 2011)
pdf Van Raak: 'Rechters moeten met agent mee de straat op'
Rechters moeten jaarlijks minimaal een keer een dienst meedraaien met de politie. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Ronald van Raak, die zich zorgen maakt over de straffen die worden uitgedeeld voor agressie tegen agenten. Volgens Van Raak begrijpen rechters niet hoe groot de impact van agressie kan zijn voor dienders.
(De Pers, Maandag 21 november 2011)
link 'AIVD moet journalisten met rust laten'
Van Raak spreekt met Bas Paternotte over het benaderen van journalisten door de AIVD.
(HP De Tijd, Dinsdag 15 november 2011)
link 'Verlaag vergoeding Kamerleden'
Als de regering wil bezuinigen op de Tweede Kamer kan beter de vergoeding van de Kamerleden omlaag dan het aantal Kamerleden. Het kabinet wil het aantal parlementariërs met een derde terugbrengen, maar van de SP mag de vergoeding met een derde omlaag.
(Trouw, Vrijdag 11 november 2011)
link 'Angst voor klokkenluiden moet stoppen'
Van Raak spreekt over het belang van een goede bescherming van klokkenluiders en zijn eigen initiatiefwet die dit poogt te bewerkstelligen.
(SC Online, Donderdag 10 november 2011)
audio De journalist als spion
Wettelijk is het toegestaan dat inlichtingendiensten journalisten proberen te rekruteren. Maar wat zijn daarvan de gevolgen voor de journalistiek? Ronald van Raak reageert in de uitzending van Argos.
(Argos, Zaterdag 5 november 2011)
audio 'Bezoek van Koningin zal de tegenstellingen in Curaçao vergroten'

(Radio 1, Woensdag 19 oktober 2011)
audio Van Raak niet verbaasd over negatief veiligheidsrapport regering Curaçao
Tweede Kamerleden Ronald van Raak (SP) en Bas Jan van Bochove (CDA) zijn niet verbaasd over de inhoud van de gelekte rapportage over Curaçaose kabinetsleden. Daaruit bleek dat er over vijf ministers, onder wie premier Gerrit Schotte, bij de rapporteur aan de Veiligheidsdienst Curaçao twijfels waren. "Het zit goed fout", vindt Van Raak.
(Wereldomroep, Dinsdag 18 oktober 2011)
video Ombudsman wil onderzoeksinstantie voor klokkenluiders
De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer pleit voor een speciale onderzoeksinstantie waar klokkenluiders terecht kunnen. Eerder pleitte mr. Pieter van Vollenhoven voor iets vergelijkbaars. SP-Kamerlid Ronald van Raak is nu bezig met een initiatiefwet voor een ‘huis voor klokkenluiders, waar in de Tweede Kamer veel steun voor is. Maar Minister Donner wil er vooralsnog niets van weten.
(EenVandaag, Dinsdag 11 oktober 2011)
video 'Lek is bom onder verhouding tussen Nederlandse en Curaçaose regeringen'
De Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte de rijksrecherche of de AIVD laat onderzoeken wie een verslag van de rijksministerraad van afgelopen dinsdag heeft laten uitlekken. Daarin werd gesproken over de integriteit van de regering van Curaçao. Het voorstel voor het onderzoek komt van SP-Kamerlid Ronald van Raak, die een kopie van het uitgelekte verslag in bezit heeft gekregen.
(NOS, Donderdag 6 oktober 2011)
audio 'Er heerst een angstcultuur op Curaçao'
De Staten van Curaçao kunnen door de heersende angstcultuur geen onafhankelijk onderzoek doen naar het functioneren van de eigen bewindslieden. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak in reactie op de uitgelekte brief van Minister Donner van Koninkrijksrelaties.
(Wereldomroep, Woensdag 5 oktober 2011)
link 'Hier heeft iemand echt recht op aangifte'
Van Raak reageert op de problemen die een slachtoffer van oplichting heeft om aangifte te doen.
(TROS - Opgelicht, Zaterdag 10 september 2011)
audio Van Raak wil opheldering wapenvergunning
De politietop heeft niet of nauwelijks zicht op hoe het met de verlening van wapenvergunningen is gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar aanleiding van de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn eerder dit jaar. Er onstond veel commotie omdat de in psychische problemen verkerende dader een wapenvergunning bleek te hebben. Ronald van Raak, kamerlid voor de SP reageert.
(NOS, Woensdag 31 augustus 2011)
link Onderzoek Voicemailgate rammelt aan alle kanten
SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert op het onderzoek dat minister Donner heeft laten doen naar het afluisteren van bewindspersonen.
(EenVandaag, Vrijdag 15 juli 2011)
audio Curaçao moet afspraken nakomen of onafhankelijk worden

(Paradise FM, Zaterdag 2 juli 2011)
video 'Commissie Stiekem blijft stiekem'
Er blijkt geen einde te komen rond de kwestie van het huis van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima in Mozambique. In de Commissie Stiekem werd besproken dat er een betaling had plaatsgevonden in een zogenaamd belastingparadijs. Alles wat in deze commissie wordt besproken moet geheim blijven. En dit is tegen het zere been van de Tweede Kamer. Hier was de SP niet blij mee.
(Shownieuws, Donderdag 16 juni 2011)
link Weer ophef over vakantiehuis Kroonprins
Van Raak reageert op het feit dat de regering het nodig vond betalingen door het Koningshuis in de 'Commissie-Stiekem' te bespreken.
(Shownieuws, Donderdag 9 juni 2011)
video 'Bonnendag politie belachelijk'

(Hart van Nederland, Woensdag 18 mei 2011)
audio Koningin uit formatieproces: 'Een kleine revolutie van het CDA'
CDA in debat met de SP over de rol van de koningin bij de formatie. SP-Kamerlid Ronald van Raak en Ronald Ootjer van het CDA Noord-Holland
(Radio 1, Vrijdag 29 april 2011)
audio Wel of geen ceremonieel koningschap?
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nieuwe spelregels maken voor het functioneren van de monarchie. Die zullen het onbehagen over het erfelijk koningschap echter niet wegnemen, schrijft Daniele Hooghiemstra, koningshuisdeskundige en freelance-journaliste voor NRC Handelsblad. Ze gaat er in DeGids.fm live op Radio 1 over in debat met SP-Kamerlid Ronald van Raak.
(Radio 1, De Gids, Donderdag 28 april 2011)
link 'Het rommelt bij Defensie'
Ronald van Raak reageert op diverse nieuwsitems van de week, waaronder de nieuwe misstanden binnen Defensie.
(Radio 1 - Het Vragenuurtje, Woensdag 20 april 2011)
link Hoeveel spoed zit er achter een spoeddebat?
Ronald van Raak praat over nut en noodzaak van spoeddebatten in de Tweede Kamer
(Radio 1 - NCRV, Donderdag 31 maart 2011)
audio 'Hoeveel spoed zit er achter een spoeddebat'
Jan Schinkelshoek, oud-kamerlid van het CDA, zat in de Commissie voor de Werkwijze van de Tweede Kamer gaat in debat met SP-Kamerlid Ronald van Raak.
(Radio 1, Donderdag 31 maart 2011)
audio 'Bescherm erkende klokkenluiders'
Minister Hillen ligt onder vuur nadat klokkenluiders misstanden bij Defensie aan het licht hebben gebracht. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak toont de zaak dat werknemers die misstanden melden nog altijd onvoldoende worden beschermd. Hij pleit voor de oprichting van een Huis voor Klokkenluiders dat moet worden ondergebracht bij de Nationale Ombudsman.
(Radio 1, Donderdag 10 maart 2011)
video 'Bescherm klokkenluiders beter'
Klokkenluiders slaan alarm. Er moet zo snel mogelijk een goede wettelijke bescherming komen voor klokkenluiders. De nieuwe plannen van minister Donner leiden tot niets zegt de Expertgroep klokkenluiders. De SP komt op korte termijn met een initiatiefwet voor klokkenluiders. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak in Uitgesproken VARA.
(Uitgesproken VARA, Zaterdag 19 februari 2011)
audio Waar is die Eerste Kamer voor nodig?
Over twee weken stemt Nederland voor de Provinciale Staten en daarmee veranderen indirect ook de verhoudingen op het Binnenhof. Een gesprek over het belang van die andere kamer op het Binnenhof met Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor diezelfde partij.
(Radio 1, Vrijdag 18 februari 2011)
audio 'Op Curaçao is geen goed onderzoek gedaan naar ministers'
De SP maakt zich zorgen over de betrouwbaarheid van ministers op Curaçao. Volgens de geruchtenmachine zijn de bewindslieden corrupt, en doen ze aan vriendjespolitiek. Hoog tijd om minister Donner van Binnenlandse Zaken ter verantwoording te roepen, vindt de SP.
(Radio 1, Vrijdag 28 januari 2011)
audio 'Nederland is verantwoordelijk voor goed bestuur op de eilanden'
Volgens minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties zijn de minister op Curaçao 'ministeriabel' genoeg om te blijven zitten. Die conclusie trekt hij na een bezoek aan Curaçao vorige week. SP-Kamerlid Ronald van Raak trekt die conclusie van Donner in twijfel en vraag morgen een spoeddebat aan.
(Wereldomroep, Maandag 24 januari 2011)
audio 'Laten we de Eerste Kamer overbodig maken'
SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat de Eerste Kamer veel te veel macht heeft, voor een stelletje ongekozen amateurs. Hij stelt voor dat de Eerste Kamer geen wetten meer moet kunnen blokkeren, maar alleen terugzenden. Op den duur wordt dan de Eerste Kamer overbodig, hoopt hij.
(Dit is de Dag, Radio 1, Donderdag 20 januari 2011)
video Bonnenquota zorgen voor gezagscrisis minister
SP-Kamerlid Ronald van Raak krijgt nog steeds meldingen binnen van agenten die zeggen dat hun superieuren de oproep van minister Opstelten, om te stoppen met de bonnenquota, naast zich neerleggen.
(Novum, Woensdag 19 januari 2011)
audio De Tweede Kamer is opstandige korpchefs zat
De Tweede Kamer is opstandige korpchefs zat. De kamer wil een grote schoonmaak nu blijkt dat verschillende korpschefs nog altijd een bonnenquota aanhouden. 'Er is sprake van een gezagscrisis bij de politie' aldus Ronald van Raak, Tweede Kamerlid van de SP.
(Radio 1, Dinsdag 18 januari 2011)
video 'Laat de agent zijn werk doen'
SP-Kamerlid Ronald van Raak was te zien bij Hart van Nederland op SBS6. Nog steeds moeten agenten hun bonnenquotum halen van hun chef. Van Raak wil dat daar onmiddellijk een einde aan komt.
(Hart van Nederland (na 3.30 min), Dinsdag 18 januari 2011)
video 'Van Bijsterveldt is hooghartig'
Ronald van Raak neemt deel aan het Kamerledenpanel van Ochtendspits
(Ochtendspits, Maandag 13 december 2010)
video 'één miljoen werkende armen: dat moeten we niet willen'
In het televisieprogramma Ochtendspits van WNL gaat Ronald van Raak in op door Emile Roemer geïntroduceerde Ruttenorm. Zou de Ruttenorm niet moeten zijn dat niemand een salaris krijgt onder het minimumloon? In de uitzending neemt Van Raak het op voor de één miljoen mensen die hard werken, maar toch leven in armoede.
(Ochtendspits, Maandag 22 november 2010)
video Wachtgeldregeling Kamerleden moet worden aangepast

(Hart van Nederland, Vrijdag 19 november 2010)
video Politiek panel met Ronald van Raak
Ronald van Raak was te gast bij het politieke panel in het programma Ochtendspits van WNL.
(Ochtendspits, Maandag 1 november 2010)
pdf 'Een filosoof in de politiek'
Het Erasmus Alumni Magazine volgde SP-Kamerlid Ronald van Raak tijdens een hectische prinsjesdag. Van Raak studeerde Filosofie en Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
(Erasmus Alumni Magazine, Vrijdag 22 oktober 2010)
video Politiek panel met Ronald van Raak
Ronald van Raak was te gast bij het politieke panel van het programma Ochtendspits van WNL.
(Ochtendspits, Maandag 4 oktober 2010)
audio Van Raak over noodconferentie Antillen
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat Nederland en de Antilliaanse eilanden donderdag een noodconferentie houden over de crisis in het Koninkrijk. Deze noodconferentie moet in plaats komen van de geplande rondetafelconferentie.
(Radio 1, Dinsdag 7 september 2010)
audio Van Raak: noodoverleg over staatkundige vernieuwing Antillen
Als het aan de SP ligt komt er op 9 september geen slot-rondetafelconferentie (RTC) maar een noodoverleg over de staatkundige vernieuwing. Dat zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Curaçao en Sint Maarten zijn volgens Van Raak nog helemaal niet klaar om een autonoom land binnen het Koninkrijk te worden.
(Wereldomroep, Vrijdag 3 september 2010)
audio Financieel beleid blijft Sint Maarten parten spelen
Het financieel beleid van het eiland Sint Maarten laat nog steeds te wensen over. Voor SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak bevestigt dit het feit dat Sint Maarten niet klaar is voor een autonome status.
(Radio Nederland Wereldomroep, Vrijdag 30 juli 2010)
audio Van Raak vreest voor 'leeg land' Sint Maarten
Sint Maarten dreigt een leeg land te worden, dat minder over de eigen interne zaken te zeggen heeft dan de BES-eilanden. Die vrees uitte Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) in de Tweede Kamer.
(Wereldomroep, Donderdag 1 juli 2010)
video Ronald van Raak over kunst en politiek
Aan de vooravond van de verkiezingen praat Anton de Goede met SP parlementariër Ronald van Raak over kunst en politiek.
(Vpro: De Avonden, Woensdag 9 juni 2010)
video Ronald van Raak over de monarchie
Op 30 april is het dertig jaar geleden dat Koningin Beatrix als vorstin werd ingehuldigd. Buitenhof staat uitvoerig stil bij dit jubileum met de publiciste Daniela Hooghiemstra, historicus Cees Fasseur en het SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Een gesprek over haar verdiensten, invloed en relatie tot de politiek.
(Buitenhof, Zondag 18 april 2010)
audio Meer bezuinigen met meer ambtenaren
Ronald van Raak wil bezuinigen op de inhuur van externen bij de overheid. Hij legt zijn plan uit bij 'Goedemorgen Nederland'.
(Radio 1, Dinsdag 13 april 2010)
pdf Landen bouw je niet op cynisme
Ronald van Raak schrijft over over de toekomst van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
(Antilliaans Dagblad , Vrijdag 9 april 2010)
audio Van Raak controle op vingerafdrukken
Ronald van Raak wil dat gemeentehuizen standaard controleren of de vingerafdrukken in paspoorten wel kloppen.
(Radio 1, Maandag 22 maart 2010)
audio 'Wachtgeld oud-ministers wél erg te riant'
Maandag werd bekend dat alle ministers die vertrekken wachtgeld krijgen. Of ze nou zelf vertrekken, zoals minister Eurlings of dat ze uit het kabinet stappen zoals de PvdA-bewindslieden. Een jaar voor elk jaar dat ze minister waren. Ronald Raak (SP) en Willibrord van Beek (VVD) reageren.
(Radio 1, Maandag 15 maart 2010)
audio 'Er moet een links progressief kabinet komen'
Ronald van Raak reageert in Stand.nl op de stelling 'Er moet een links progressief kabinet komen'.
(Stand.nl, Maandag 15 maart 2010)
video Ronald van Raak over vertrek Agnes Kant
Ronald van Raak reageert in de studio van NOVA op het vertrek van Agnes Kant.
(NOVA, Donderdag 4 maart 2010)
video Opnieuw ophef over project prins
Ronald van Raak over een vastgoedproject van prins Willem-Alexander en Máxima. De Volkskrant meldt dat er justitieel onderzoek zou lopen naar de zakenman bij wie het prinselijk paar grond heeft gekocht in een villapark in het Argentijnse Patagonië.
(SBS Shownieuws, Zaterdag 5 december 2009)
audio Nog steeds bonnenquotum bij de politie
Twee jaar geleden werd besloten dat politieagenten niet meer een bepaalde hoeveelheid bonnen hoeven uit te schrijven. Maar het gebeurt nog wel. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de SP onder 10.000 agenten. Ronald van Raak licht toe.
(Radio 1, Goedemorgen Nederland, Donderdag 17 september 2009)
video Prinses Christina ontwijkt belasting weer
Ronald van Raak over belastingontwijking via paleis Noordeinde. Hij wil een verbod op belastingontwijking via het paleis.
(SBS Shownieuws, Vrijdag 11 september 2009)
link SP: Mozambique ongelukkige keuze
De problemen rondom het vastgoedproject van kroonprins Willem-Alexander in Mozambique tonen dat de keuze voor het land een ongelukkige was.
(De Volkskrant, Maandag 24 augustus 2009)
pdf 'Een auto zonder stuur'
Er is op Curaçao en de Antillen veel mis op het gebied van de zorg, de werkgelegenheid, op het gebied van onderwijs, de Isla, de Bon Futuro, stelt Ronald van Raak, parlementariër in Nederland, na een werkvakantie aan Curaçao.
(Antilliaans Dagblad, Zaterdag 22 augustus 2009)
audio 'Politici moeten gaan solliciteren'
Ronald van Raak legt de luisteraars van 538 uit waarom de riante voorzieningen van politici moeten worden afgeschaft.
(Radio 538, Woensdag 29 juli 2009)
audio Ronald van Raak over declaraties kabinet
De Telegraaf heeft op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur van alle bewindslieden de declaratiegegevens opgevraagd. Aanleiding tot het verzoek is volgens de krant "het enorme schandaal rond Britse politici, die allerlei privé-uitgaven op kosten van de belastingbetaler deden".
(Radio 1, Donderdag 25 juni 2009)
audio Argos Supplement: Klokkenluiders
Ronald van Raak in het Radio 1 programma De Ochtenden over klokkenluiders.
(De Ochtenden, Woensdag 7 november 2007)
video €86.000 niet genoeg voor oud-minister
Vier ministers en twee staatssecretarissen uit het vorige kabinet worden de komende jaren gecompenseerd in hun verlies aan salaris. Het inkomensverschil met andere Kamerleden kan wel oplopen tot 10.000 euro per jaar. Voormalige ministers maken gebruik van de beruchte wachtgeldregeling. SP-Kamerlid Ronald van Raak geeft commentaar.
(RTL4, EditieNL, Donderdag 1 maart 2007)
link Ronald van Raak: “Ik ben echt verliefd geworden op de partij”
Ronald van Raak had prachtige papieren voor een mooie carrière in de wetenschap. Maar sinds de laatste verkiezingen zit de geboren Hilvarenbekenaar in de Tweede Kamer voor de SP, de partij die zijn hart gestolen heeft. “Regeren? Graag een keer!”
(Brabants Dagblad, Zaterdag 3 februari 2007)
link Kamerlid: Ronald van Raak
Ronald van Raak in Vrij Nederland over zijn politieke drijfveren en de SP
(Vrij Nederland, Zaterdag 2 december 2006)
audio Ronald van Raak bij BNR
Ronald van Raak in gesprek met Hans van Baalen en Freek de Jonge over de verkiezingen, de SP en mogelijke coalities.
(BNR, Zondag 19 november 2006)
video Nederland Kiest
Ronald van Raak uitgebreid in gesprek met PvdA-wethouder Achmed Aboutaleb.
(Nova, Dinsdag 14 november 2006)
link ‘De verkiezingsstrijd is een schijngevecht’
Ronald van Raak over de SP, verkiezingen en christenen binnen de SP
(Volzin, Vrijdag 3 november 2006)
video Ronald van Raak mijmert over linkse lente
Jet Bussemaker , Cees Vendrik en Ronald van Raak mijmeren over de mogelijkheden van een linkse lente in de Haagse politiek na 22 november, en wat dat zou kunnen betekenen voor Amsterdam.
(RTV Noord-Holland, Studio A'dam, Dinsdag 24 oktober 2006)
video Politiek van de papierversnipperaar?
Buitenhof ontvangt voorzitters van de programmacommissies, Ronald van Raak is daarbij ook aanwezig.
(VPRO, Binnenhof, Zondag 10 september 2006)
link Socialisme versus Liberalisme

Ronald van Raak met Luuk van Middelaar in debat.
(Filosofie Magazine, Vrijdag 1 september 2006)

Moed College
Studio SP
top