www.sp.nl/paulusjansen

Homepage SPSlash Paulus Jansen
sp.nl/Paulus Jansen
21 MEI 2009

Column

Paulus Jansen:

Eberhard’s depressie

Paulus Jansen

’Stad moet betalen voor platteland’, kopte het dagblad Trouw vorige week. Het bleek een proefballonnetje van minister Eberhard van der Laan. Die kwam namelijk naar eigen zeggen na een werkbezoek ‘depressief terug uit Heerlen’.

Toevallig ken ik een aantal mensen uit Heerlen. De SP heeft daar een enthousiaste afdeling. Heerlen heeft twee uitstekende SP-wethouders. En niet te vergeten; mijn collega Jan de Wit woont er. Ik heb al deze mensen nooit kunnen betrappen op enige vorm van neerslachtigheid, laat staat op een depressie.

Maar goed, de minister was na één dag in Heerlen al depressief, omdat hij ‘geschrokken was van de gevolgen van de bevolkingskrimp op het platteland en de trek van jonge mensen naar rijkere regio’s, waar werk en woningen te krijgen zijn.’

Sinds vorig jaar moeten woningcorporaties op last van minister Vogelaar -de voorgangster van Van der Laan- winstbelasting betalen over hun sociale activiteiten. Met andere woorden: voor het bouwen en grondig renoveren van betaalbare huurwoningen en het opknappen van de woonomgeving moet belasting worden betaald. Het gevolg hiervan is dat er fors minder geld overblijft om te investeren.

Ik heb Van der Laan meerdere malen gevraagd om te stoppen met deze idiote winstbelasting. De opbrengsten gaan namelijk naar de 40 PR-wijken van dit kabinet. U weet wel, die wijken die vooral in de Randstad te vinden zijn. Ook de kleine en armere corporaties van het platteland, betalen dus mee aan de problemen in de grote steden waar de relatief rijke megawoningcorporaties actief zijn. Niet echt eerlijk, vooral niet als de plattelandscorporaties voor grote opgaven staan, bijvoorbeeld als het gaat om de bevolkingskrimp. Afschaffen van de winstbelasting is dus goed voor het platteland. Eberhard’s depressie zou als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Maar daar wil hij niets van weten. Dat is immers de gemakkelijke weg. Hij gaat voor de bureaucratie en het rondpompen van geld. De Randstad moet namelijk wat hem betreft mee gaan betalen aan het oplossen van de problemen op platteland. Daarvoor gaat hij de de ‘subsidiestromen tegen het licht houden’.

De winstbelasting die van het platteland komt, moet dus via de grote steden weer terug naar het platteland.

Daar word ik nou depressief van.


Moed College
Studio SP
top