www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De Jong: Europese Commissie moet optreden tegen toegenomen corruptie lidstaten

27-10-2010 • Uit onderzoek van Transparency International blijkt dat een flink aantal EU lidstaten steeds verder afzakken op de jaarlijkse corruptie index. Het gaat met name om Italië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Landen als Rwanda, Ghana en Zuid Afrika doen het zelfs beter. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´dit is onacceptabel, ik wil snel een actieplan van de Commissie tegen corruptie binnen de EU. Verder moet de Commissie de controle op deze landen opvoeren, als het gaat om de besteding van Europese subsidies´.

De Jong had naar aanleiding van eerdere berichten van Transparency International al actie van de Europese Commissie gevraagd. Als antwoord hierop heeft de Commissie aangekondigd volgend jaar met ideeën te komen. De SP´er vindt dit onvoldoende: ´Een flink aantal lidstaten wordt met de dag corrupter. De Commissie mag wel wat meer daadkracht tonen. In plaats van zoals nu voorgesteld is door de Commissie om de financiële controle op EU uitgaven te versoepelen zou voor deze landen juist extra controle op zijn plaats zijn´.

De Europese Commissie geeft de aanpak van corruptie binnen de EU te weinig prioriteit. Via schriftelijke vragen en door het deelnemen aan een netwerk gelijkgezinde Europarlementariërs probeert De Jong de druk op de Commissie op te voeren. Ook zal hij een van de sprekers zijn op de Internationale Anti-Corruptie Conferentie van Transparency International die van 10 tot en met 13 november a.s. in Bangkok zal plaatsvinden.

Onderzoek
Het onderzoek van Transparency International kunt u hier vinden.

Italië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland staan op plaatsen 67, 69, 73 en 78, vorig jaar waren dit de 63e en een gedeelde 71e plaats.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top