www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Raak wil noodconferentie over crisis in het Koninkrijk

06-09-2010 • SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat Nederland en de Antilliaanse eilanden donderdag een noodconferentie houden over de crisis in het Koninkrijk. Deze noodconferentie moet in plaats komen van de geplande rondetafelconferentie. Daarin wil de regering vaststellen dat Curaçao en Sint Maarten autonome landen worden in het Koninkrijk en Bonaire, Saba en Sint Eustatius onderdeel worden van Nederland. Voor Van Raak gaat dat veel te snel: "Er moet eerst orde op zaken worden gesteld voordat we verder gaan."

Van Raak: "Nederland heeft 1,5 miljard euro schulden van de eilanden gesaneerd. In ruil daarvoor zouden het bestuur en de financiën op orde worden gebracht. Dat is niet gebeurd. Vorige week hebben de politici op Curaçao zichzelf een buitensporige vergoeding en pensioenregeling gegeven. Door dit gegraai komt het geld dat Nederland heeft gegeven om de schulden te saneren in de zakken van bestuurders die er eerder een potje van hebben gemaakt. De belastingen zijn nog niet op orde, de begrotingen zijn nog niet op orde. Politie en justitie zijn nog niet op orde. Na die 1,5 miljard schuldsanering dreigt Nederland opnieuw te moeten betalen voor het falen van de eilandbestuurders."

Bovendien is de bevolking verdeeld. Op Curaçao heeft na verkiezingen een meerderheid van de eilandsraad aangegeven zich niet aan de afspraken met Nederland te willen houden. Op Sint Maarten zijn binnenkort verkiezingen. Op Bonaire en Sint Eustatius moeten nog referenda worden gehouden. Van Raak: "Donderdag moeten de vertegenwoordigers van Nederland en van de eilanden elkaar eens diep in de ogen kijken en afspraken maken voor de toekomst. Het kan niet zo zijn dat politici op de eilanden doorgaan met corruptie, vriendjespolitiek en slecht beleid, en Nederland telkens opdraait voor de kosten."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top