www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gesthuizen: ‘Vastgoedfraude niet schikken’

25-06-2010 • SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is verbolgen over de schikking in het vastgoed fraudeonderzoek Klimop. Vandaag werd bekend dat Hilders en de aan hem gelieerde vennootschap Ceylonstaete BV vervolging hebben afgekocht. Gesthuizen: “Het OM moet als richtlijn hebben dat dit soort grootschalige fraudezaken altijd wordt vervolgd. Schikkingen werken niet bij grote fraude. Daarom roep ik de minister naar de Tweede Kamer om hier opheldering over te geven”.

Sharon GesthuizenAl in 2004 waarschuwde de SP dat het vertrouwen van mensen in de rechtsstaat steeds vaker op de proef wordt gesteld als gevolg van de voortdurende financiële schandalen en fraudezaken. Bij alle terechte aandacht voor criminaliteit en geweld op straat, wordt nog wel eens vergeten dat een groot aantal misdrijven in Nederland vanachter een bureau wordt gepleegd. Allerlei vormen van fraude (zoals vastgoedfraude) beschamen het vertrouwen van mensen in elkaar en de overheid. Met deze en andere vormen van witteboordencriminaliteit zijn jaarlijks miljarden euro’s gemoeid.

Het komt nu vaak voor dat hoe ingewikkelder bepaalde strafzaken zijn, hoe vaker het OM strafzaken niet vervolgt of schikt. Gesthuizen: “Natuurlijk kan dit niet in een rechtsstaat. Ook de witteboordencriminelen moeten voor de rechter komen en de straf krijgen die ze verdienen. Misdaad mag niet lonen. Er moet door justitie worden vervolgd en geld dat met criminele activiteiten is verdiend moet worden afgepakt”.

Gesthuizen wil de kwestie dinsdag in het mondelinge vragenuur aan de orde stellen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top