www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Bedrijfsleven lobbyt tegen beperking aantal nevenfuncties door SP

06-02-2010 • Het bedrijfsleven lobbyt bij de Eerste Kamer tegen een wettelijk beperking van het aantal nevenfuncties. SP-Kamerlid Ewout Irrgang noemt deze lobby een voorbeeld van "pure vriendjespolitiek en behoud van het Old Boys Network."

Ewout IrrgangDe Tweede Kamer ging in december akkoord met een wetswijziging op voorstel van Irrgang. Als gevolg hiervan wordt het aantal commissariaten of toezichthoudende functies in grote bedrijven en instellingen wettelijk gemaximeerd op niet meer dan vijf. Voor de wetwijziging stemden SP, Groen Links, PvdA, Partij voor de Dieren,
ChristenUnie en de PVV.

In een gezamenlijk brief vragen VNO-NCW, MKB-Nederland, het Nederlandse Centrum van Directeuren, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Opf en VEUO aan de Eerste Kamer om hier niet mee in te stemmen. In de brief stellen de werkgeversorganisaties dat als gevolg van de beperking er een tekort aan kwalitatief goede toezichthouders zal ontstaan. Irrgang: "Na alle miskleunen van commissarissen bij onder andere ABN-Amro, ING, Fortis, zorginstellingen en woningcorporaties zou je deze arrogantie niet verwachten. Het Old Boys Network beveelt aan: het Old Boys Network. Hermans en Wientjes hebben namelijk zelf een groot aantal nevenfuncties. Hermans zit zelfs ook in de Eerste Kamer. Hij schrijft dus eigenlijk een brief aan zichzelf!"

In de Eerste Kamer lijken behalve CDA en VVD, die in de Tweede Kamer al tegenstemden, ook de senatoren van de PvdA gevoelig voor de lobby van het bedrijfsleven. Daardoor zou een meerderheid in de Eerste Kamer tegen de beperking van het aantal nevenfuncties ontstaan. De Eerste Kamer kan echter alleen het wetsvoorstel in zijn geheel afwijzen, wat uitzonderlijk is.

Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de commissie die de code Tabaksblat opstelde voor het bedrijfsleven stelde afgelopen jaar dat het hebben van teveel nevenfuncties funest is voor het uitoefenen van goed toezicht: "Als je die lijst doorspit, dan denk ik, hoe krijg je dat voor elkaar in een normale werkweek, of zelfs in een extra werkweek? Ik zie dan dat toezichthouders verbaasd zijn dat het onder hun toezicht gebeurd is, dat vertelt je wel iets. Dat vertelt dat ze niet voldoende betrokken waren bij zo'n instelling."

Kijk ook naar Ewout Irrgang in EénVandaag:
sitestat

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top