www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Voorzichtig begin instituut voor klokkenluiders

16-12-2009 • Vanaf 1 januari komt er een ‘Advies- en verwijspunt’ waar klokkenluiders zich kunnen melden. Daarmee komt minister Ter Horst tegemoet aan de wens van de SP om een instituut voor klokkenluiders in het leven te roepen. Klokkenluiders als Bos, Schaap en Spijkers hebben laten zien dat mensen die misstanden melden in grote problemen kunnen komen. Naast het Advies- en verwijspunt komt er ook een onderzoeksinstituut.

De Tweede Kamer steunde woensdag het voorstel van de SP-Kamerlid Ronald van Raak om dit instituut onder te brengen bij de Nationale ombudsman. Van Raak: “Klokkenluiders melden maatschappelijke misstanden en doen hun burgerplicht. Het nieuwe ‘Advies- en verwijspunt’ gaat klokkenluiders helpen in hun lange strijd tegen overheden, instellingen en bedrijven. Veel beter is als dit instituut voor de klokkenluiders gaat strijden en toeziet dat problemen worden opgelost. Daarvoor is geen nieuw Advies- en verwijspunt nodig. De Nationale ombudsman heeft veel ervaring met klokkenluiders en zou heel goed dienst kunnen doen als instituut voor klokkenluiders.”

De SP stelde eerder voor om ook een fonds voor klokkenluiders op te richten, om te voorkomen dat mensen die misstanden melden door juridische procedures in financiële problemen komen. Minister Ter Horst wil echter alleen ambtenaren financieel helpen. Van Raak wil een klokkenluidersfonds voor iedereen die misstanden meldt.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top