www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Bos moet einde maken aan eigen belastingparadijzen'

24-02-2009 • Minister Bos van Financiën moet een einde maken aan het weggeven van belastingvoordeel aan grote bedrijven op de Nederlandse Antillen. Dit zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak in reactie op het voorstel van Bos om belastingparadijzen in Europa aan te pakken. Van Raak: "Dat is een mooie belofte, maar hij kan beter het goede voorbeeld geven door in te grijpen in zijn eigen Koninkrijk."

Uit onderzoek van de SP blijkt dat er op de Nederlandse Antillen 15 speciale 'economische zones' zijn waar zich honderden bedrijven hebben gevestigd. Het gaat hier om bedrijven die met een piepkleine hoofdvestiging, maar ook om oliemultinationals. Zij betalen slechts twee procent vennootschapsbelasting en zijn vrijgesteld van alle andere belastingen.

Ronald van RaakVolgende week spreekt de Tweede Kamer over de nieuwe staatkundige verhoudingen met de Antillen en het aflossen van de schulden die de eilanden hebben. Nederland heeft 1,5 miljard euro gereserveerd om de eilanden te helpen deze schulden af te lossen. Van Raak: "Er wordt vooral gekeken naar het snijden in de uitgaven van de eilanden, maar niet naar het verhogen van de inkomsten, terwijl daar nu juist het probleem zit."

Volgens van Raak nemen de eilandbesturen geen verantwoordelijkheid om belastinggeld te innen. "Integendeel, de bestuurders komen voortdurend met voorstellen om belastingen te verlagen. Ook zijn zij niet bereid om de wildgroei aan te pakken van speciale economische zones, waar bijna helemaal geen belasting wordt betaald."

De SP wil dat de regering stopt met het saneren van de Antilliaanse schulden, totdat de eilanden fatsoenlijke belastinginkomsten hebben. Van Raak wil een plan van aanpak om de belastingparadijzen op Curaçao en Sint Maarten af te bouwen. Voor Bonaire en Sint Eustatius geldt een bijzondere verantwoordelijkheid, omdat de belastingparadijzen op deze eilanden in Nederland komen te liggen: "Wouter Bos kan zijn mooie woorden kracht bijzetten door in ieder geval deze belastingparadijzen in eigen land op te heffen."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top