www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gerkens: Ministerie van Financiën zondigt tegen kabinetsregels

31-01-2008 • Het ministerie van Financiën breekt afspraken door in een geheime aanbesteding voor duizenden nieuwe computers dusdanige eisen te stellen dat er alleen een Microsoft oplossing uit kan komen. Regels die zijn vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken vragen juist om concurrerende 'open' software. Bovendien kunnen nu veel bedrijven niet aan de eisen voldoen. Op verzoek van Arda Gerkens (SP) wordt waarschijnlijk een spoeddebat aan de kwestie gewijd.

In de aanbestedingsbrief worden eisen gesteld aan de software voor 3000 tot 21.000 laptops waar alleen Microsoft aan kan voldoen. Gerkens: "Dat is fout, de alternatieven uit de hoek van de open source software zullen in de praktijk ook zeker werken. Het lijkt wel weer een voorbeeld van een bestek dat met behulp van 'een buitenstaander' is geschreven en de overheid onnodig veel miljoenen kost." Maar ook het gebruik van een TPM-chip baart Gerkens zorgen. De chip is omstreden omdat deze kan bepalen welke software wel of niet is toegestaan op de desktop.

Eerder deze week opende Gerkens het meldpunt voor ICT-verspilling bij de overheid, daar zijn in een paar dagen tijd al ruim 200 reacties binnengekomen, onder meer van mensen die in hun eigen werkomgeving grootschalige verspilling van belastinggeld zien.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top