www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kamermeerderheid stemt in met SP-voorstel klokkenluidersfonds

04-12-2007 • De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het SP-voorstel voor de oprichting van een klokkenluidersfonds, ondanks weerstand hiertegen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Het fonds, een initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak, moet voorkomen dat klokkenluiders door de hoge juridische kosten berooid achterblijven.

Van Raak: “Klokkenluiders leggen maatschappelijke misstanden bloot en bewijzen de samenleving een grote dienst. Met veel klokkenluiders loopt het echter slecht af, de zaken rond Ad Bos en Fred Spijkers laten zien dat klokkenluiders in grote financiële problemen kunnen komen. Deze voorbeelden schrikken potentiële klokkenluiders af.”

“We moeten in ieder geval voorkomen dat klokkenluiders berooid achterblijven,” stelt Van Raak. “Klokkenluiders moeten soms veel juridische kosten maken, bijvoorbeeld om aan te tonen dat onterecht ontslag is verleend. Dat het in hun geval niet gaat om een individueel arbeidsconflict, maar om een misstand van maatschappelijk belang. Daar hebben ze bijstand voor nodig.”

De SP wil een fonds waarop klokkenluiders een beroep kunnen doen. De Nationale Ombudsman zou moeten beoordelen of iemand in aanmerking komt voor ondersteuning. Door de tussenkomst van de ombudsman wordt ook voorkomen dat misstanden binnen de organisatie blijven en niets aan de misstanden wordt gedaan. Van Raak: “Een klokkenluidersfonds is een goede investering die zichzelf terugbetaalt, het voorkomen van misstanden zal immers de samenleving uiteindelijk geld besparen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top