www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
ICT Nota
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gesthuizen presenteert ICT-nota: SP klaar voor digitale toekomst

29-08-2012 • Deze week presenteert SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen de ICT-nota ‘Knooppunten en Oplossingen’. Hiermee geeft de SP haar visie op een veilige, betrouwbare en gebruikersvriendelijke digitale toekomst. Gesthuizen: ‘ICT en internet zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Daarom hebben wij deze visie geschreven over onder andere privacy en veiligheid. Maar ook onze ideeën over ICT bij de overheid en het downloadverbod zijn in dit rapport opgenomen’.

Gesthuizen vindt ondermeer dat internetproviders de inhoud van het verkeer van hun internetgebruikers niet mogen bekijken. De SP was dan ook voorvechter in de strijd om netneutraliteit. Ook moet het verboden worden dat bedrijven stiekem het internetgedrag van consumenten volgen en gegevens van internetgebruikers opslaan. ‘Internetgebruikers moeten baas zijn over hun eigen gegevens. Op verzoek van de gebruiker moeten opgeslagen gegevens per direct verwijderd worden,’ aldus Gesthuizen.

De SP is voorstander van een harde aanpak van internetcriminaliteit. Het wegwerken van de kennisachterstand over internetcriminaliteit bij politie en justitie heeft hierbij hoge prioriteit. Ook moet er een meldplicht komen voor datalekken. Voor alle situaties waarbij sprake is van verlies van persoonsgegevens dient een melding gedaan te worden.

Gesthuizen ziet daarnaast kansen in een samenwerking tussen de overheid en de hackersgemeenschap: ‘De veiligheid van ICT-systemen kan alleen optimaal getest worden door cyberaanvallen te plegen binnen de reële, werkende internetomgeving. Een dergelijke aanval moet je vanzelfsprekend laten uitvoeren door een expert, in de hackersgemeenschap zijn veel van zulke knappe koppen te vinden. Door een samenwerking te organiseren waarbij deze hackers gericht aanvallen uitvoeren, onder controle van de overheid, kan de beveiliging optimaal worden getest’.

De SP spreekt zich duidelijk uit tegen een downloadverbod. Dit verbod is niet te handhaven. De voorlopige oplossing wordt dan ook gevonden in een uitbreiding van de huidige thuiskopieheffing.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top