www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kamer steunt SP: Opnieuw groen licht voor maximering aantal nevenfuncties

05-07-2012 • De Tweede Kamer is vandaag opnieuw akkoord gegaan met een wetsvoorstel om een maximum toezichthoudende functies voor grote bedrijven en instellingen in te voeren. Voorstellen van VVD, CDA en D66 om het maximum aantal nevenfuncties vergaand uit te hollen of zelfs automatisch te laten verdwijnen in 2017 kregen geen meerderheid.

De Tweede Kamer ging al in 2009 akkoord met een wettelijk aantal nevenfuncties op voorstel van SP-Kamerlid Ewout Irrgang. De Eerste Kamer deed dat na lang treuzelen vorig jaar ook. Onder druk van de Eerste Kamer had minister Opstelten de Senaat toegezegd een ‘reparatiewet’ naar de Tweede Kamer te sturen om een klein aantal goede doelen, culturele instellingen en kerkelijke instellingen vrij te stellen van het maximum. VVD, CDA en D66 kwamen vorige week bij de behandeling van dit wetsvoorstel met voorstellen om het maximum aantal nevenfuncties weer vergaand in te perken of zelfs automatisch te laten verdwijnen. Die voorstellen werden echter vandaag verworpen door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang is tevreden over de uitkomst: 'Het belangrijkste is dat de maximering van het aantal nevenfuncties doorgaat en nu snel in werking kan treden. Het is jammer dat VVD, CDA en D66 het tot de laatste snik blijven opnemen voor het old boys network. Het doorbreken van de cultuur van grote aantallen commissariaten verzamelen en slecht toezicht houden moet worden doorbroken.'

Naar verwachting kan het maximum aantal nevenfuncties nu per 1 januari 2013 in werking treden.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top