www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Europarlementariërs blijven te goed voor zichzelf zorgen

21-03-2012 • Het Europarlement heeft vanmorgen in de begrotingscommissie gesproken over de uitgaven van het Europarlement in 2013. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘De voorstellen van deze commissie om te stoppen met het verhuiscircus van het Europarlement is een mooie stap, maar het is buitengewoon hypocriet dat Europarlementariërs geen einde willen maken aan hun eigen exorbitante vergoedingen. Naast een torenhoog salaris krijgen Europarlementariërs vergoedingen die overlappen, zoals de dag- en afstandsvergoeding, of helemaal niet verantwoord hoeven worden, zoals de vergoeding voor kantoorkosten. Dat kan echt een stuk minder en in ieder geval transparanter’.

Dennis de JongVergoedingen
In januari kwam De Jong in het nieuws vanwege een brief aan website Geenstijl, waarin hij een boekje opendeed over de vele vergoedingen waar Europarlementariërs aanspraak op kunnen maken. Naar aanleiding van de brief kwamen er honderden steunbetuigingen via internet binnen voor het aanpakken van deze vergoedingen. De Jong: ‘Het is duidelijk dat de burgers terecht geen goed woord over hebben over deze vergoedingen. Des te zorgelijker is het dat mijn voorstellen in het Europarlement nauwelijks steun kregen. Ik wil volgende week tijdens de plenaire sessie een hoofdelijke stemming hierover aanvragen, zodat voor iedereen duidelijk wordt wie mijn voorstellen steunt’.

Ambtenarensalarissen
Andere bezuinigingsmogelijkheden werden gisteren besproken in de begrotingscontrolecommissie. De Jong deed daar voorstellen voor het aanpakken van de salarissen en vergoedingen van EU-ambtenaren. De Jong: ‘Deze salarissen en vergoedingen zijn flink uit de pas gaan lopen met wat een ambtenaar in Nederland verdient. Ik wil dat dit weer gelijkgetrokken wordt. Daarom moeten de komende jaren de lonen niet stijgen. Ook wil ik een einde aan de zogenaamde expatriatietoelage van 18% op het salaris. Het is te gek dat iemand zijn hele werkzame leven in Brussel een toelage krijgt om aan deze stad te wennen. Mijn voorstel om de vergoeding te verlagen tot 10% en te beperken tot twee jaar werd gisteren niet gesteund’. Volgens de SP moet er ook gesneden worden in het hoge aantal vakantie- en verlofdagen dat nu kan oplopen tot maximaal 67 per jaar.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top