www.sp.nl/overheid

Homepage SPSlash Overheid

Zoeken in /overheid

/overheid :: onze mensen

Meer info over Ronald van Raak

Ronald van Raak

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eelco Eikenaar
SP.nl/overheid
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Achterkamertjespolitiek in Brussel moet stoppen!

15-12-2011 • Het Europees Parlement stemt vandaag in grote meerderheid voor uitbreiding van het recht op informatie voor de burger. SP-Europarlementariër De Jong: 'De Europese Commissie wil de burger minder informatie gaan geven, en dat terwijl veel burgers nu al klagen dat ze Brussel een ´black box´ vinden. Het EP moet de Europese Commissie dwingen een eind te maken aan achterkamertjespolitiek, waarbij lobbyisten van de grote bedrijven altijd een kennisvoorsprong en daarmee onevenredig veel invloed hebben'.

Dennis de JongIn het debat dat hierover gisteren in het EP plaatsvond, zei De Jong: 'De burger bepaalt zelf wat hij of zij wil weten. Terwijl Brussel vele miljoenen uitgeeft, aan PR-praatjes, blijft de Commissie zeer terughoudend met het geven van informatie als de burger bijvoorbeeld wil weten hoe onderhandelingen in Brussel verlopen. Zo´n opstelling leidt alleen maar tot meer kritiek op Brussel, en terecht'.

Tijdens het debat werd duidelijk dat de christendemocraten als enige grote fractie de Commissie steunen. Daarbij gebruiken ze onder meer het argument dat je de burger niet moet overvoeren met informatie. De Jong: 'Dit is echt een hele rare redenering, als je bedenkt dat diezelfde christendemocraten iedere verhoging van het voorlichtingsbudget van de Europese Unie steunen. Als we dat geld nu eens zouden gebruiken om terechte vragen van de burgers te beantwoorden, zouden de burgers minder informatie krijgen waar ze niet op zitten te wachten en meer informatie die ze wel willen hebben'.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top