www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: Opinies

SPPV? Nee, bedankt

Wie suggereert dat de SP en PVV het beste maar kunnen fuseren, zoals Stephan ter Borg (Opinie, 21 mei), heeft van de politieke verhoudingen in Nederland geen kaas gegeten. De SP is de afgelopen jaren een factor van belang geworden in het parlement en bestuurt in steeds meer gemeenten en provincies. Nu het neoliberale tij lijkt te verlopen, is het ook niet vreemd dat veel kiezers de partij de kans willen geven een ander beleid mee vorm te geven.


SP-senator Arjan Vliegenthart

Daarmee heeft de SP een eigenstandige positie in het politieke landschap, ook in verhouding tot de PVV. Aanvankelijke wilde Wilders de sociale zekerheid afschaffen en de verzorgingsstaat omver gooien. In 2010 sprak hij in zijn verkiezingsprogramma warme woorden over sociale zekerheid en verzorgingsstaat. Om na de verkiezingen, zo berekende het Wetenschappelijk Bureau van de SP, binnen anderhalf jaar tijd tweehonderd keer met zijn verkiezingsprogramma te breken, ook als de PVV volgens het gedoogakkoord de handen vrij had. Dat mag allemaal, maar dat maakt de PVV bepaald geen betrouwbare bondgenoot.

En daar zit het verschil met de SP. De SP is een grote ledenpartij, die mensen betrekt bij de politiek. De PVV is een eenmansbedrijf, vooral gericht op de media. En vooral: de SP is links, de PVV is rechts. Tel daarbij op de opvattingen van Wilders over migranten en religie, die regelrecht botsen met de opvattingen van de SP, en de verschillen zouden toch helder moeten zijn.

Dit artikel verscheen op 23 mei 2012 in NRC Next

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 22 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 15 AUGUSTUS
NIEUWS
OPINIE
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top