www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Censuur door overheid moet stoppen

08-06-2010 • Het moet afgelopen zijn met het censureren van onderzoek door ministeries. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op een vandaag gepubliceerd onderzoek van de TU Delft (Huys en Annema). "Het blijkt dat onderzoekers die onwelgevallige conclusies over de groei van Schiphol trekken, stelselmatig onder druk worden gezet om hun resultaten aan te passen. Ook bij andere ministeries dan Verkeer en Waterstaat wil men uitsluitend goed nieuws horen. Onderzoek moet onafhankelijk zijn en resultaten dienen openbaar te worden, ook als het de minister niet uitkomt."

Van Dijk wil dat alle ministeries de Verklaring van Wetenschappelijke Onafhankelijkheid ondertekenen. Deze is afkomstig van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en vereist dat onderzoek onafhankelijk moet plaatsvinden en resultaten openbaar gemaakt worden. "Tot nu toe heeft de regering dit geweigerd, maar het onderzoek van Huys en Annema laat weer zien hoe broodnodig het is. Het is onaanvaardbaar dat de samenleving en het parlement onjuist worden geïnformeerd omdat een minister slecht nieuws achterhoudt."

Onderzoekers protesteren zelden tegen censuur van hun opdrachtgever, omdat men geen inkomsten wil mislopen. Ook universiteiten worden steeds meer afhankelijk van de derde geldstroom. De SP wil daarom extra investeren in fundamenteel onderzoek vanuit de eerste geldstroom. Het is onacceptabel dat opdrachtgevers bepalen wat onderzoekers wel en niet naar buiten brengen.

Van Dijk wil dat alle overheden de Verklaring van de KNAW ondertekenen, zodat het publiek weet dat onderzoek betrouwbaar is. Mochten onderzoekers alsnog onder druk worden gezet, dan moet er een klokkenluidersregeling zijn. Overheden en ministers moeten in geen geval censuur kunnen plegen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top