www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Polisverkoop aan scholieren trieste zaak'

27-01-2010 • Het moet afgelopen zijn met de commerciële verkooppraktijken van verzekeraars op scholen. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het bericht dat een bedrijf verzekeringen verkoopt aan leerlingen in verband met hun militaire loopbaan. Van Dijk: "Dit is een trieste zaak. Leerlingen worden onder het mom van onderwijs een polis op het leven aangesmeerd. Dat moet stoppen, net als de werving van defensie op scholen. Militair worden is een beslissing die je moet nemen als volwassene, niet één waar je ingerommeld wordt, doordat het op school zo mooi wordt voorgespiegeld."

Assurantiekantoor DFD geeft zogenaamd “les” aan leerlingen op MBO-scholen die later voor defensie gaan werken. Vanwege hun toekomstige baan als militair, wordt hen een ongevals- of overlijdensverzekering aangesmeerd. Na de lessen worden de leerlingen thuis bezocht door een verkoper om de polis te ondertekenen. Van Dijk vindt de commerciële lessen ontoelaatbaar en in strijd met alle regels over onafhankelijk onderwijs. Hij heeft de regering gevraagd er een eind aan te maken. Van Dijk: "Defensie doet wel of zij geschokt is, maar heeft boter op het hoofd. Zij zijn degene die al zo vroeg mogelijk kinderen voor het leger proberen te werven en daardoor scholen ontvankelijk maakt voor dit soort toestanden. Dat is de eerste fout die wordt gemaakt."

De SP is tegen de werving van scholieren door defensie. Jaarlijks volgen duizend minderjarige leerlingen een MBO-opleiding in aanloop van een functie bij de landmacht of marine. Het ministerie verzorgt ook lespakketten over wapenleer en regelt stageplaatsen. De SP heeft gevraagd om hiermee te stoppen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top