www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Stop de afbraak van het speciaal onderwijs ("Passend Onderwijs")

26-06-2009 • SP Tweede Kamerlid Manja Smits roept staatssecretaris Dijksma op het project van het zogenaamde ‘Passend Onderwijs’ te stoppen. Daartoe dient zij volgende week een motie in. Smits is verbijsterd dat Dijksma dit project ondanks alle kritiek koste wat kost wil doorvoeren.

Smits: “Passend Onderwijs is een verhullende term voor de afbraak van het speciaal onderwijs. Het betekent dat meer leerlingen met een handicap of stoornis naar gewone scholen moeten. Recent verscheen een onderzoek in opdracht van het ministerie zelf. De uitkomsten zijn vernietigend. Er is veel onduidelijkheid, leraren en ouders zijn nauwelijks bij de invoering betrokken en er wordt veel geld en energie besteed aan een nieuwe bestuurslaag. Dat geld komt niet in de klas terecht. Het ministerie heeft nauwelijks beeld waar de miljarden voor zorgleerlingen aan worden besteed. Het is een drama, dat zo snel mogelijk moet worden gestopt.”

Staatssecretaris Dijskma kondigde eerder deze week nog aan het project te willen ‘heroverwegen’. In het debat van donderdag werd duidelijk dat zij het onder haar regie gewoon wil doorvoeren. Er verandert niets aan inhoud en koers. Smits: “In plaats van te luisteren naar betrokkenen, wil zij gewoon doorgaan met dit onzalige plan. En dat terwijl duidelijk wordt dat het een rampkoers is. Sterker, zij gaat zelf nadrukkelijk aan het roer staan. Het geheugen van de politiek is wel zeer kort. Eén jaar na de Parlementaire Commissie Dijsselbloem wordt er opnieuw een onderwijshervorming doorgedrukt zonder draagvlak. Het rapport van Dijsselbloem kan de prullenbak in.” De SP publiceert binnenkort de resultaten van een groot landelijk onderzoek onder leraren. Daarin is leraren gevraagd hoe zij aankijken tegen het groeiende aantal zorgleerlingen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top