www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Verkorte lerarenopleiding is degradatie van het onderwijs

22-04-2009 • Het kabinetsplan om studenten al na een driejarige bacheloropleiding een volwaardige onderwijsbevoegdheid te geven is een wanhoopspoging om het tekort aan academisch geschoolde leraren op te lossen. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper Van Dijk. “Er is behoefte aan eerstegraads leraren met een volwaardige academische opleiding. Die krijg je niet met een hapsnap-studie waarbij je al na drie jaar voor de klas mag staan. De regering heeft kennelijk de ambitie losgelaten om bovenaan de internationale ranglijst van het onderwijs te staan.”

Jasper van DijkDe 'educatieve minor', zoals de opleiding heet, zal volgens Van Dijk averechts werken. “Universiteitsstudenten kiezen straks massaal voor deze sluiproute waarbij ze na drie jaar voor de klas mogen staan. Als ze eenmaal een zware baan hebben als leraar, willen ze niet doorstuderen voor de eerstegraads masteropleiding. Het aantal eerstegraads leraren zal dus verder afnemen. Het onderwijs degradeert."

Van Dijk wil dat de educatieve minor gaat functioneren als oriëntatie op het beroep van leraar, zonder dat deze recht geeft op volwaardige bevoegdheid. Een bevoegdheid krijg je na een tweejarige masteropleiding bovenop de bachelor. Studenten hebben dus ook recht op vijf jaar studiefinanciering. Van Dijk: “Het lerarentekort is het resultaat van jarenlange bezuinigingen, hoge werkdruk en desastreuze onderwijsvernieuwingen. Onderwijskwaliteit bereik je met een volwaardige lerarenopleiding en structurele investeringen. Dus geen nieuwe lapmiddelen waardoor de uitverkoop van het beroep leraar wordt voortgezet.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top