www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Geen extra kosten voor extra vakken

15-10-2008 • Het is onlogisch om studenten extra te laten betalen als zij extra vakken willen volgen. Dat zegt SP Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het plan van de Universiteit van Amsterdam om ambitieuze studenten meer te laten betalen. Van Dijk: "Studenten moeten zoveel mogelijk uit hun studie halen. Het is aan minister Plasterk om dit onzalige plan van tafel te vegen."

"Als studenten voortaan moeten betalen voor extra vakken, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Óf studenten volgen alleen nog maar verplichte vakken, óf studenten voelen zich verplicht om meer te lenen of te werken, zodat zij de extra vakken kunnen betalen. Beide opties zijn slecht voor de kenniseconomie," aldus Van Dijk. Ook Plasterk vindt het onlogisch om ambitieuze studenten meer te laten betalen, aangezien ze meer tijd aan hun studie kwijt zijn.

De studiekosten nemen jaarlijks toe. Uit SP-onderzoek blijkt dat veel studiekosten (zoals boeken en excursies) rechtstreeks op het bordje van de student terechtkomen. Ook het collegegeld stijgt ieder jaar fors. Van Dijk: "Als studenten nu ook nog moeten betalen voor het volgen van extra vakken, blijft er weinig over van de kenniseconomie. Gevolg: de hardwerkende student wordt gestraft in plaats van gestimuleerd."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top