www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP-voorstellen voor verbetering studiefinanciering overgenomen

25-06-2008 • SP-Kamerlid Renske Leijten heeft in een door haar geïnitieerd debat over de IB-Groep van minister Plasterk de toezegging gekregen dat de dienstverlening van de verstrekker van studiefinanciering nog dit jaar structureel wordt verbeterd. Ook komt er meer informatie voor studenten over de risico’s van het aangaan van grote studieleningen.

Renske LeijtenDe Informatie Beheer Groep meldde in mei dat de dienstverlening in 2007 achteruit is gegaan. Door jaren van reorganisatie en bezuinigingen zijn achterstanden ontstaan in de administratie van de instantie waardoor bezwaren en klachten niet op tijd worden behandeld. Leijten schreef in maart al een uitgebreid rapport over de studiefinanciering, leningen en de dienstverlening van de Informatie Beheer Groep. Dat rapport was aanleiding voor het debat van dinsdag. Leijten: “Veel studenten realiseren zich niet hoe snel een studielening kan oplopen. Het is noodzakelijk dat de overheid en banken een realistisch beeld geven van de eindschuld. De minister heeft beloofd dat dat er nu gaat komen.”

Leijten vindt ook dat een student voordat die een studielening aanvraagt eerst moet tekenen voor de voorwaarden. Op dit moment kan een student bij de IB-Groep een lening aanvragen via de website. Leijten: “Bij iedere bank is een handtekening nodig om een lening aan te gaan. Bij de overheid kan een student zonder te tekenen een lening van tienduizenden euro’s aangaan. Dat is onverantwoord. De minister gaat nu onderzoeken hoe er tot een goede procedure gekomen kan worden voor het aangaan van een lening, waarbij ook alle informatie in één keer naar de studenten wordt gestuurd. Ik ben blij met het onderzoek, maar wat de SP betreft is de handtekening een principiële kwestie.”

De minister bleek niet bereid de problemen bij het afbetalen van de studielening op te lossen. Leijten: “Het voorstel om te komen tot een draagkrachtmeting op het netto besteedbaar inkomen, neemt de minister niet over. Dat is spijtig want er zijn veel kleine ondernemers en gezinnen met zware lasten die nu een deurwaarder op de stoep krijgen”, aldus Leijten. De minister is ook niet bereid om het inschakelen van de deurwaarder op te schorten als er nog een bezwaarprocedure loopt. Leijten: “Dat vind ik echt schokkend. Mensen moeten niet met reële bezwaren opeens de deurwaarder op de stoep hebben. Zeker niet zolang de achterstanden bij de IB-groep nog niet opgelost zijn.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top