www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Dijk: 'Zet falende oud-bestuurders Amarantis op non-actief'

11-05-2012 • De falende bestuurders van Amarantis scholengroep moeten onmiddellijk op non-actief worden gezet. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Daaruit blijkt dat zowel oud-bestuursvoorzitter Bert Molenkamp als oud-toezichthouder Koos Janssen een miljoenenstrop hebben veroorzaakt. Van Dijk: 'Het is absurd dat deze heren niet worden aangepakt. Ook minister Van Bijsterveldt had eerder moeten ingrijpen. Dinsdag mag zij dit uitleggen in het vragenuur.'

Jasper van DijkVan Dijk ziet de financiële puinhoop bij Amarantis als hét voorbeeld van doorgeslagen schaalvergroting en onverantwoord gedrag van onderwijsbestuurders. 'Geld voor onderwijs werd veelvuldig verspild aan prestigieuze bouwprojecten en management. Intussen kregen leerlingen slecht onderwijs door een gebrek aan docenten. Bestuursvoorzitter Molenkamp gedroeg zich als een Zonnekoning. Het is van de zotte dat hij na dit debacle doodleuk bestuurder werd van een andere school. Hij is nooit ter verantwoording geroepen, ook niet door de minister, terwijl zij wel degelijk op de hoogte was van het wanbeleid.'

Voorzitter van de Raad van Toezicht was Koos Janssen, tegenwoordig burgemeester van Zeist. 'Ook hij heeft zich gediskwalificeerd als bestuurder. Het zou goed zijn als hij zijn functie als burgemeester neerlegt', aldus Van Dijk. Ook hij verzuimde immers om in te grijpen als toezichthouder.

In de uitzending van Zembla wordt het wanbestuur bij Amarantis pijnlijk blootgelegd. Adviezen en waarschuwingen werden stelselmatig in de wind geslagen. Zo blijkt dat de scholengroep miljoenen moest lenen om salarissen te betalen en nog hogere bedragen verloor bij slecht uitgevoerde vastgoedprojecten. Zelfs toen bleek dat de organisatie niet meer financieel gezond zou worden, bleef actie uit.

Scholengroep Amarantis, met 30.000 leerlingen op ruim 50 scholen, wordt nu opgesplitst in vijf scholengroepen voor voortgezet onderwijs en MBO. Het is een primeur in onderwijsland dat een dergelijke megaschool wordt opgesplitst. Andere grote schoolbesturen zouden dit voorbeeld moeten volgen, stelt Van Dijk.

Bekijk de uitzending van ZEMBLA - 'Ondergang van een onderwijsgigant' vrijdag 11 mei 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top