www.sp.nl/onderwijs

Homepage SPSlash Onderwijs

Zoeken in /onderwijs

/onderwijs :: onze mensen

Meer info over Jasper van Dijk

Jasper van Dijk

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Erik Flentge
Debbie Brenkman
SP.nl/onderwijs
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Collegegeld tweede studie compleet doorgeslagen

04-08-2011 • De hoogte van het collegegeld voor een tweede studie is compleet doorgeslagen. Verschillende universiteiten vragen totaal verschillende bedragen voor dezelfde studie. Een master wiskunde kost in Utrecht 17.000 euro, in Nijmegen ongeveer 10.000 euro. De onderbouwing voor de tarieven is volstrekt willekeurig. SP Kamerlid Jasper van Dijk wil dat staatssecretaris Zijlstra maatregelen neemt.

Jasper van DijkSinds oud-minister Plasterk het collegegeld voor de tweede studie heeft vrijgegeven, maken universiteiten een potje van de tarieven, aldus Van Dijk. De bedragen lopen op tot 35.000 euro en de onderbouwing is gebaseerd op drijfzand. “Collegegelden lopen duizenden euro's uiteen voor dezelfde studie, terwijl de instellingen allemaal beweren dat ze gederfde overheidsinkomsten compenseren. Studenten worden nodeloos uitgeknepen,” aldus Van Dijk, die bepleit dat de onderbouwing van de tarieven zo snel mogelijk inzichtelijk worden gemaakt.

De SP wil dat het collegegeld voor een tweede studie voor studenten tot 30 jaar gelijk is aan het wettelijk collegegeld. Die maatregel heeft altijd prima gewerkt, het gaat om ongeveer 40.000 studenten. Voor oudere studenten zou een maximum moeten gelden, bijvoorbeeld niet meer dan tweemaal het wettelijk collegegeld van circa 1750 euro. Daarmee komt een eind aan de uitschieters waardoor studies onbetaalbaar worden voor studenten zonder rijke ouders. Gemotiveerde studenten worden keihard gestraft voor hun ambitie. Het gaat ook nog eens in tegen de wens om Nederland naar de top 5 van Kennislanden te brengen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top