www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Vroeg of Laat: Sprinkhanen

04-05-2011 • Als Ewout Irrgang in 2007 spreekt over fiscale sprinkhanenbestrijding wordt er nog heftig gereageerd op het woord sprinkhaan. De sprinkhanen zijn de grote opkoopfondsen die gekochte bedrijven volstoppen met schulden om ze daarna met meestal forse winst te verkopen.

Ewout Irrgang in het debat:

‘Ik vind niet dat de fiscus dit soort gedrag, dus het leeghalen van ondernemingen, het zwaar ’verschulden’ van ondernemingen, fiscaal moet subsidiëren’.

Gezonde bedrijven als de Hema en PCM werden op die manier leeggehaald.

Minister Bos kwam in antwoord op de vragen van Irrgang met de voorzichtige toezegging om ‘met de Kamer van gedachten te willen wisselen over de eventuele mogelijkheid om de renteaftrek verder aan te scherpen.’ De aanscherpingen die uiteindelijk kwamen stelden zo weinig voor dat Ewout Irrgang in 2008 zelf met een voorstel kwam om de renteaftrek voor bedrijven te beperken. Alhoewel een vergelijkbare regeling in Duitsland met succes in de praktijk was gebracht, durfde de Kamer (met uitzondering van GroenLinks en de PvdD) het niet aan om er mee in te stemmen. Het bleef allemaal vooral bij het ‘wisselen van gedachten’.

Bijna vier jaar later, op 3 mei 2011 kopt het Financieel Dagblad op de voorpagina: ‘Meerderheid Kamer steunt snelle aanpak sprinkhanen’. ‘Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en PVV wil dat bedrijven die zijn volgeladen door durfkapitalisten volgend jaar al worden aangepakt’, zo begint het artikel.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top