www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Roemer schrijft brief terug aan boze bankiers

06-04-2011 • SP-leider Emile Roemer heeft in reactie op de brief van Boele Staal een brief aan de directievoorzitters van de Nederlandse Banken gestuurd. In deze brief uit hij zijn bezorgdheid over het gebrek aan begrip bij bankiers over de noodzaak tot nederigheid in de discussie over de financiële sector.

Deze week schreef Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, een brief aan alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer waarin hij aangeeft "met grote bezorgdheid" het debat in parlement en media over de financiële sector te hebben gevolgd. In een vergelijkbare brief van Roemer kaatst deze de bal terug. 'Wij begrijpen niet goed waarom bankiers niet snappen dat zij niet door kunnen gaan met een bonuscultuur waarbij er weer enorme bedragen betaald worden, zelfs bij banken met staatssteun, terwijl gewone burgers hun koopkracht zien dalen.”

In de brief van de banken aan de politici wordt negatieve berichtgeving in de Wall Street Journal aangehaald die moet duidelijk maken dat de financiële sector schade ondervindt van de discussie in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan die de bonussen bij staatssgesteunde banken 100% belast. Roemer schrijft hierover: 'Dat de Wall Street Journal, een republikeins propagandablaadje, een negatief stuk schrijft over die motie lijkt mij een teken dat wij op de goede weg zijn. Als wij de Wall Street Journal als maat der dingen nemen, dan vrees ik dat er nooit echt iets verandert bij de banken.'

Roemer benadrukt in de brief dat de financiële sector belangrijk is voor Nederland, maar vooral in een dienende functie. Hij nodigt alle directievoorzitters om samen het gesprek aan te gaan over het brede maatschappelijke belang dat de banken in Nederland hebben, en het beëindigen van de bonuscultuur.


Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top