www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

120 euro huurverhoging: ‘Een aanslag op de sociale huursector’

28-03-2011 • Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen pleegt het kabinet een aanslag op de sociale huursector door de huren van alle sociale huurwoningen te verhogen met 120 euro per maand. Jansen: ‘Hier is geen sprake meer van huurverhoging maar van een huurexplosie. Dit gaat heel veel huurders, die het toch al niet ruim hebben, heel hard raken. Het is echt te gek voor woorden’.

Paulus JansenHet kabinet wil alle sociale huurwoningen 25 punten extra geven waardoor de huurprijs stijgt. Tegelijk beperkt het kabinet het recht op huurtoeslag en huurprijsbescherming. Jansen: ‘Het wordt straks heel lastig om nog een huurwoning onder de 650 euro te vinden. Voor een grote groep huurders betekent dit dat zij meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan kale huur. Maar deze mensen hebben geen alternatief omdat er op de koopmarkt geen betaalbare huizen zijn’.

Één extra punt voor een sociale huurwoning staat gelijk aan een huurprijsverhoging van €4,80 per maand. Met 25 extra punten worden huurwoningen dus 120 euro per maand duurder. Daardoor zullen veel huurders boven de cruciale grens van € 647,53 per maand komen waardoor zij niet meer in aanmerking komen voor huurtoeslag en huurprijsbescherming. Het aantal ‘sociale’ huurwoningen neemt daarmee fors af.

Volgens Jansen heeft het kabinet gekozen voor de meest radicale en asociale variant uit het regeerakkoord. Daarin stond dat de stijging van punten afhankelijk zou zijn van de WOZ-waarde van de woning. Nu blijkt dat de maatregel voor alle woningen gaat gelden. Jansen: ‘Dat is een aanslag op de sector. Waar moeten mensen met een laag inkomen of uitkering in de toekomst nog naartoe? Wie verhuist er nog als een nieuwe woning zoveel duurder wordt? Het kabinet zet mensen gevangen in hun eigen huis.’

De huurprijsbepaling op basis van het puntenstelsel heeft alleen betrekking op nieuwe huurders. Zittende huurders zullen echter veel minder snel verhuizen omdat verhuizen naar een andere huurwoning gegarandeerd tot een enorme stijging van de huurlasten leidt. Jansen: ‘Behalve dat een betaalbare huurwoning voor mensen onmogelijk wordt gemaakt, zet het kabinet ook nog eens de woningmarkt volledig op slot’.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top