www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Waar blijft onze bushalte
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Emile Roemer op de bres voor ouderen en cultuur in Brabant

26-02-2011 • Vandaag bezocht Emile Roemer de bewoners van de zorgappartementen van Mariaoord in Rosmalen teneinde de bewoners een hart onder de riem te steken in de strijd om 'hun' bushalte. De bewoners van Mariaoord en raadslid Ellen Pauel van de SP voeren al langere tijd actie voor een bushalte op- of vlak voor het terrein van Mariaoord. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 800 (!) meter van Mariaoord, aan de andere kant van de A59 in 'the middle of nowhere'. Voor de meeste bewoners en ook voor het personeel, bezoek en vrijwilligers van Mariaoord is dit letterlijk en figuurlijk een brug te ver. Ook Cello, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, verderop gevestigd in de straat, kampt met hetzelfde probleem., net als het personeel en bezoekers van het hospice.

Emile Roemer tussen de bewoners van Mariaoord

Emile luisterde,onder het genot van een Bossche bol, aandachtig naar de wensen van de bewoners en nam daarvoor ruim de tijd. Hij beloofde hen om na de verkiezingen terug te komen om samen met de bewoners en de lokale afdeling de verplaatsing van de bushalte te bewerkstelligen.

Emile Roemer tussen de bewoners van Mariaoord

Na een meer dan geslaagd bezoek vertrok Emile naar Tilburg om daar samen met de SP-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Tiny Kox, in het Midi-Theater in Tilburg in gesprek te gaan met enkele hoofdrolspelers uit het Tilburgse cultuurwereld. Onderwerp van gesprek waren de bezuinigingen op cultuur, landelijk maar ook lokaal. Tevens stonden de deelnemers stil bij het fenomeen dat kunst en cultuur blijkbaar een makkelijk slachtoffer is bij bezuinigingen. 'Maar cultuur is wat we zijn, ons wezen, daar doen we het voor', aldus Emile Roemer. Roemer en Kox spraken met o.a. Marcel Wintels (Fontys), Ton Wagemakers (Spoorzone), Guus van Hove (013), Gerard Tonen (Het Zuidelijk Toneel) en Jolanda Otten van Scryption. Dat laatste museum moest vorige maand de deuren sluiten toen het college de huisvestingssubsidie stopzette. Otten: 'Over anderhalf jaar hadden wij financieel onafhankelijk kunnen zijn, maar we kregen de benodigde adempause niet. Nu dreigt alle kennis verloren te gaan'.

De door PvdA-wethouder Hamming al jaren aangekondigde T-dome (wielerbaan + poppodium) kon bij geen van de deelnemers op serieuze steun rekenen. Met name 013-directeur Van Hove verwonderde zich: 'Niemand wil dit, maar toch worden er duizenden euro's uitgegeven aan een onderzoek'. 'We hebben sowieso de afgelopen jaren te veel in stenen en te weinig in mensen geïnvesteerd', vulde Ton Wagemakers aan.
Marcel Wintels - bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen - was onaangenaam verrast toen het college besloot cultuur geen plek meer te geven in de Spoorzone: 'Als wij daar heen gaan met onze opleiding, hoort daar cultuur gewoon bij. Het is ook niet aan de stad te verkopen als we daar een mediatheek neerzetten zónder samenwerking met de bibliotheek. Zij overlappen elkaar voor zo'n zeventig procent en samenwerking ligt dan ook erg voor de hand.'

Optreden van de Tilburgse batucada-band 'Batala'

Het initiatief van enkele cultuur- en onderwijsinstellingen om samen alsnog te komen tot een nieuwe invulling van de Spoorzone waar de verschillende sectoren met elkaar samenwerken kon rekenen op enthousiaste bijval van Emile Roemer: 'Samenwerken kan tot meerwaarde leiden. Ook Brabantse gemeenten moeten daar iets van leren. Het landjepik spelen met culturele instellingen moet afgelopen zijn'. De SP leider werd bij vertrek op straat verrast door een optreden van de Tilburgse batucada-band 'Batala', opzwepende muziek van Braziliaanse oorsprong.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
top