www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De Jong: Europese Expertgroepen sluiten experts uit

17-02-2011 • Uit een inventarisatie van de SP-Eurofractie blijkt dat het voor experts lastig is om de Europese Commissie via zogenaamde expertgroepen te adviseren. De bij benadering 1000 expertgroepen die de Europese Commissie adviseren over wet en regelgeving zijn voornamelijk bevolkt door de lobbyisten van grote bedrijven. Dennis de Jong: 'Alle maatschappelijke organisaties komen geld te kort en de grote bedrijven kunnen lobbyisten inhuren om hun stem gehoord te krijgen. Dat moet anders.'

Voorkomen is beter
SP-Europarlementariër De Jong zal vanmorgen in het debat aandringen op verbetering van de regels voor vergoedingen voor deze experts: 'Alle reële kosten die iemand maakt, zoals onderzoekskosten en voorbereidingskosten moeten worden vergoed, anders kun je nooit rekenen op een goed voorbereide bijdrage van een onafhankelijk universitaire onderzoeker of een expert uit de praktijk zoals een winkelier of een bedrijfsarts.' Hierop willen beknibbelen levert volgens de SP uiteindelijk Europese regels op waar een grote bedrijven misschien prima mee uit de voeten kan maar die grote problemen opleveren voor werknemers op de werkvloer of voor het MKB. De Jong: 'Hier geldt echt: voorkomen is beter dan genezen. Slechte wetten kosten de maatschappij veel meer dan experts vergoeden voor hun voorbereiding en medewerking'.

De Jong heeft, naast de onduidelijkheid over vergoedingen, ook nog meer klachten over de werking van expertgroepen. Zo zal hij bij de Eurocommissaris aandacht vragen voor de weigering van een expertgroep over de opslag van kernenergie om Greenpeace toe te laten tot de overleggen. Dit terwijl de website van de Expertgroep Greenpeace wel als een van de deelnemers noemt. Ook vraagt De Jong Eurocommissaris Sefcovic om erop toe te zien dat belangenverstrengeling door experts niet meer voor mag komen. Tenslotte moeten volgens De Jong alle verschillende onderdelen van de Europese Commissie de regels op eenzelfde manier uitvoeren omdat er nu bij verschillende departementen volgens de belangengroepen verschillend wordt gewerkt.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
COLUMN
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
top