www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Dennis de Jong en Sharon Gesthuizen Dennis de Jong en Sharon Gesthuizen protesteren met de postbodes foto: Olivier Hansen
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Postbodes hopen op Europese Roemer-variant

08-09-2010 • Vandaag demonstreerden zo’n 200 postbodes uit heel Europa tegen de geplande liberalisering van de postmarkt. Parlementariërs van de Sociaal-Democraten, Groenen en Socialisten hoorden na de demonstratie in een speciale bijeenkomst van de postbodes zelf wat de gevolgen van de liberalisering zijn: massaontslagen, sociale kaalslag en slechtere service voor de consument. Organisator van de bijeenkomst SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Samen met parlementariërs van de Sociaal Democratische en Groene fractie neem ik morgen het initiatief om tijdens het parlementaire debat een moratorium op de liberalisering te eisen. Wij hopen daarbij op de steun van Sociale Christenen, waarmee we dezelfde coalitie krijgen als in Nederland de Roemer-variant’.

Bij de demonstratie en de latere bijeenkomst waren vanuit Nederland vertegenwoordigers van actiecomité ‘Red de postbode’ en van vakbond ABVAKABO/FNV aanwezig. Tijdens de bijeenkomst, waar ook SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen sprak, werd duidelijk hoe groot de druk op de postsector is. Uit verschillende landen kwam hetzelfde verhaal; overal worden postkantoren gesloten. Daarnaast vindt er loondumping plaats. Postbedrijven ontslaan medewerkers en willen ze vervolgens voor een lager salaris bij een dochteronderneming aannemen. Ook kwam tijdens de bijeenkomst naar voren dat de Europese Commissie vuil spel speelt. Studies over de sociale consequenties worden achtergehouden. Een nieuwe niet openbare ‘group of regulators’ is door de Commissie ingesteld met het idee om verschillende tarieven voor een land in te stellen, voor bijvoorbeeld eilanden of berggebieden.

Op donderdag staat in het Europees Parlement een debat gepland over de gevolgen van de liberalisering. De linkse partijen eisen het stopzetten van de liberalisering totdat aan de voorwaarden van de richtlijn Commissie is voldaan: het in stand houden van algemene dienstverlening op een kwalitatief hoogwaardig niveau en normale arbeidsvoorwaarden.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top