www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
SP'ers in actie tegen rondpompen EU geld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Weeklog Dennis de Jong: verspilling

16-08-2010 • Het is typerend voor de manier waarop Europese instellingen werken: wel midden in het reces een voorstel doen voor een nieuwe directe Europese belasting, maar geen woord over bezuinigingen op de eigen uitgaven. In de nieuwe commissie van het Europese Parlement over de meerjarenbegroting van de Europese instellingen gaan we binnenkort aan de slag. Wat mij betreft spreken we dan niet over nieuwe belastingen, maar ga ik juist pleiten voor het schrappen van overbodige uitgaven: in de vakantie deed ik alvast een paar ideetjes op...

Zoals ik al schreef in mijn laatste weeklog voor de vakantie, gebruikte ik de afgelopen weken o.a. om de enorme stapel leesvoer door te nemen die ik nog had liggen van de afgelopen tijd. We proberen in Brussel altijd een balans te vinden tussen werk binnen het Europees Parlement en onze contacten in Nederland, want we willen natuurlijk niet helemaal opgesloten raken in het EP. Tegelijkertijd willen we wel bereiken dat de SP in het Europees Parlement wordt gezien als oerdegelijke partij: we weten waarover we het hebben en dat willen we uitstralen. En dus ontkom je er niet aan om je goed te verdiepen in de vele onderwerpen die langskomen.

Zelfs na een jaar als Europarlementariër was ik verrast door de hoeveelheid rapporten van het Secretariaat van het Europees Parlement die ik tussen mijn leesvoer aantrof. Het gaat dan niet om korte samenvattingen van lijvige rapporten van bijvoorbeeld de Europese Commissie. Nee, het Secretariaat schrijft ook allerlei rapporten over onderwerpen waarover de Commissie misschien nog met voorstellen gaat komen.

Zo zat tussen mijn stukken een rapport van bijna 200 pagina's over de manier waarop lidstaten de verantwoordelijkheid voor asielverzoeken beter onder elkaar zouden kunnen verdelen. Een interessant onderwerp, maar ik vraag me af hoeveel mensuren en geld hier in is gaan zitten.

Wat mij betreft, kunnen we flink bezuinigen op alle Europese ambtenaren die in wezen dubbel werk doen. De lidstaten, verenigd in de Raad, hebben ook hun eigen Secretariaat. Ook dat schrijft rapporten. En zo krijg je dus dat de Europese Commissie, en tenminste twee Secretariaten over hetzelfde onderwerp onderzoek doen en rapporten uitbrengen. Dat kan efficiënter. Als SP'ers zijn we altijd voor eigen onderzoek. Zo hebben we onderzoek gedaan bij de zorgverleners, bij de politie, etc. Daarvoor heeft ook de eurofractie een bescheiden budget. Daarnaast hoeft van mij het Secretariaat van het EP niet ook zelf nog eens allerlei, tamelijk abstracte studies te gaan doen. Laten we gewoon de Commissie haar werk laten doen. Vervolgens kunnen we als Europarlementariërs, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de bijdragen van de vele ngo's, heel goed onze positie tegenover Commissievoorstellen bepalen, ook zonder dergelijke overbodige rapporten.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top