www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
AFP PHOTO / IsraŽlische troepen bestormen Turks hulpschip "Mavi Marmara" Foto AFP/ Cihan News Agency
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel eist VN-onderzoek naar aanval Israël

31-05-2010 • SP-Kamerlid Harry van Bommel is geschokt over de aanval in internationale wateren door Israëlische mariniers op een hulpkonvooi voor Gaza. “Het ondenkbare is gebeurd. Wat begon als een rechtvaardige actie om de uitgehongerde bevolking van Gaza te steunen is een drama geworden. Ik wil dat minister Verhagen bij Israel aandringt op doorgifte van de hulpgoederen. Daarnaast is een onafhankelijk onderzoek noodzakelijk, bij voorkeur door de VN.” aldus Van Bommel.

Een vloot van zeker zes schepen die van Cyprus naar Gaza onderweg was, is aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij is een groot aantal vredesactivisten om het leven gekomen. Op dit moment zijn er berichten van 16 doden en tientallen gewonden. De schepen probeerden de al jaren bestaande blokkade van Gaza te doorbreken met humanitaire goederen. Vorige week was er sprake van dat Israël de schepen naar een Israëlische haven zou leiden, de opvarenden zou terugsturen en de goederen zou doorlaten naar Gaza.

De precieze toedracht van de gebeurtenissen is niet duidelijk. Van Bommel: “Op zijn minst is er sprake van disproportioneel geweld van Israëlische zijde. Daarom is er een internationaal onafhankelijk onderzoek noodzakelijk, bijvoorbeeld door de VN. Ik wil dat minister van Buitenlandse zaken Verhagen daarop aandringt. Bovendien moeten de goederen naar Gaza worden doorgelaten en een einde gemaakt aan de blokkade van het gebied.”

SP-Kamerlid Krista van Velzen zal deelnemen aan een demonstratieve bijeenkomst bij de Israëlische ambassade aan het Buitenhof in Den Haag, maandagmiddag 31 mei vanaf 17.30u tot 18.30u.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top