www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Laat Rekenkamer kosten Afghanistanmissie onderzoeken’

26-03-2010 • SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de totale kosten van de missie in Afghanistan. Daarbij moeten ook de voorbereiding vanaf het voorjaar van 2006 en de volledige afbouw betrokken worden. Volgens Van Bommel is het onaanvaardbaar dat de terugtrekking van de militairen en het materieel uit Afghanistan en de afbouw van de bases in Uruzgan bijna 115 miljoen euro duurder wordt dan eerder daarvoor was gereserveerd. Ook maakt het Kamerlid bezwaar tegen een langer verblijf van de militairen in Uruzgan om de terugtrekking te organiseren.

Van Bommel: “Het is nu al de derde keer dat de kosten fors hoger uitvallen. De minister van Defensie heeft de kosten niet onder controle en kan kennelijk de logistieke planning ook niet aan. Hij weet al geruime tijd dat de militairen eind dit jaar terug zouden moeten. Kennelijk is minister Van Middelkoop niet op zijn taak berekend.”

In 2006 werden de kosten van de missie in Uruzgan geraamd op 380 miljoen euro wat later werd verhoogd naar 580 miljoen. In 2008 werd besloten tot een verlenging van 2 jaar en moest opnieuw 540 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. Dat bedrag was exclusief de hoge kosten voor de nazorg en het verlies van twee Chinook helikopters, een F16 en een Apache gevechtshelikopter. Daar komt nu dus ruim 100 miljoen bij.

Om vast te stellen waar het is fout gegaan bepleit Van Bommel een onderzoek naar de totale kosten van de missie in Afghanistan door de Algemene Rekenkamer. “De Rekenkamer publiceerde in 1997 al een vernietigend rapport over de kosten van vredesoperaties. De conclusie luidde toen dat Defensie ‘onvoldoende inzicht’ had in de totale werkelijke uitgaven voor het uitvoeren van vredesoperaties. Kennelijk is er niet veel veranderd”, aldus Van Bommel.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top