www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Slachtoffers fraude beter ondersteunen’

02-02-2010 • Mensen die het slachtoffer zijn geworden van fraude of oplichting moeten beter worden ondersteund door de overheid. Dat eist SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens van minister Hirsch Ballin (Justitie). Gerkens: “Mensen die zijn opgelicht horen soms als ze aangifte willen doen bij de politie dat oplichting via Marktplaats ‘niet bestaat’ en worden weggestuurd. Ook mensen die het slachtoffer zijn van identiteitsfraude hebben grote problemen dit recht te laten zetten. Zij worden door de overheid in de steek gelaten. Sta je bijvoorbeeld eenmaal ten onrechte als crimineel in de registers, dan kom je daar nauwelijks van af. Dit kan natuurlijk echt niet, de minister moet ervoor zorgen dat dit wordt opgelost.”

Uit een onderzoek naar slachtoffers van fraude dat op verzoek van de SP is verricht, blijkt dat de gevolgen van de fraude voor de slachtoffers zeer ernstig zijn. Gerkens: “Financieel-economische criminaliteit leidt bij slachtoffers tot enorme persoonlijke drama’s. Slachtoffers van fraude verliezen het vertrouwen in andere mensen, ontwikkelen een negatief zelfbeeld, krijgen emotionele problemen waarvoor soms zelfs psychiatrische dagbehandeling nodig is. Fraude en oplichting zijn vormen van criminaliteit die absoluut niet mogen worden onderschat.”

Nog erger vindt Gerkens dan ook de conclusie dat er te vaak sprake is van ‘secundaire victimisatie’. Dit betekent dat het slachtoffer voor de tweede keer slachtoffer wordt omdat hij of zij niet serieus genomen wordt. “Wanneer mensen zich niet vanaf het eerste moment gesteund voelen, verergert het slachtofferschap. Ik vind dat zeer kwalijk. Ik wil van de minister weten wat hij hieraan gaat doen en zal zelf voorstellen dat mensen nooit mogen worden weggestuurd bij de politiebureaus. De aangifte moet altijd worden opgenomen en mensen moeten zo nodig worden doorverwezen naar voor hen relevante hulp. Alleen zo kunnen de psychische gevolgen van fraude enigszins beperkt blijven. Anders is de overheid mede-schuldig aan het slachtofferschap.”, aldus Gerkens.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top