www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Sociale Dienst bevestigt: Belastingplan ramp voor uitkeringsgerechtigden

13-10-2000

‘De Sociale Diensten en hun cliënten zullen in grote problemen raken door de herziening van het belastingstelsel,’ zegt de directeur van de Sociale Dienst Rotterdam, M. Masthoff vandaag in het dagblad Metro. Hij deelt hiermee de vrees van de Socialistische Partij, die eerder al voorspelde dat uitkeringsgerechtigden er in het Belastingplan 2001 honderden guldens in de maand op achteruit kunnen gaan.

In het belastingplan, dat op 1 januari volgend jaar ingaat, verdwijnen de tariefgroepen. Daar voor in de plaats komen diverse heffingskortingen, die mensen zelf moeten aanvragen. Ook uitkeringsgerechtigden die tot dan toe nooit eerder met de Belastingdienst te maken hebben gehad. Doen zij dit niet, dan dreigen zij onder de bijstandsnorm terecht te komen. Met name het mislopen van de alleenstaande ouderkorting kan meer dan tweehonderd gulden per jaar schelen. De gemeente, die de uitkering verstrekt, gaat er echter van uit dat de betrokkene wél geld heeft teruggevraagd, en past de hoogte van de uitkering daaraan aan.
Wat de SP al vreesde wordt door Masthoff bevestigd: de Sociale Diensten zijn nog lang niet klaar voor deze ingewikkelde operatie en hebben ook hun cliënten nog niets laten weten. Ook de voorlichting vanuit de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nog niet op gang gekomen. Voor de uitkeringsgerechtigden dreigt echter de deadline. Voor 1 december moeten zij hun aanvraagformulier voorlopige teruggave hebben ingeleverd. SP-Kamerlid Jan de Wit vreest chaos wanneer uitkeringsgerechtigden niet actief worden voorgelicht en begeleid. Tot nu toe heeft alleen de gemeente Maastricht zijn zaken goed op orde. Op verzoek van de SP gaat de vaste kamercommissie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid aanstaande donderdag over deze kwestie in debat met minister Vermeend.


Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top