www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kamer in debat over gebrekkig toezicht op gehandicaptenzorg

03-12-2009 • De Tweede Kamer gaat op verzoek van de SP debatteren over de kritiek van de Nationale Ombudsman op de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). SP-Kamerlid Henk van Gerven: “Juist bij de zorg voor ernstig gehandicapten, de meest kwetsbaren die niet voor zichzelf kunnen opkomen, is het van belang dat de Inspectie klachten van familieleden serieus neemt en vooral actie onderneemt. Tekortschietende zorg kan bestaan bij gratie van een falende Inspectie. En dat moet nu eens afgelopen zijn.”

De Nationale Ombudsman heeft onderzoek gedaan naar de klachtenafhandeling door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Ombudsman concludeert dat klachten van burgers onvoldoende worden behandeld en dat de Inspectie haar taken niet goed uitvoert. De conclusie van de Ombudsman is dat de Inspectie niet genoeg doet om het grondrecht op een menswaardig bestaan van gehandicapten te verwezenlijken. Ombudsman Alex Brenninkmeijer waarschuwt dat het gaat om de plicht van de overheid om een grondrecht te beschermen.

In 2007 concludeerde de Inspectie dat de zorg voor gehandicapten ernstig tekort schiet. In slechts één op de vier instellingen was de zorg verantwoord. Sinds die tijd is er weinig gedaan om de zorg in gehandicapteninstellingen te verbeteren. Van Gerven stelt voor dat de Inspectie een meldpunt in het leven roept voor de gehandicaptenzorg met daarin de verplichting dat alle meldingen onderzocht worden. “Als instellingen het om wat voor reden dan ook laten afweten en gehandicapten in de kou komen te staan, moet de Inspectie er zijn. Als hoedster van het algemeen belang en voor het behoud van een menswaardig bestaan van de individuele gehandicapte. Niet tegenover, maar naast de mensen.”

Naast verbetering van het toezicht wil de SP ook aanpak van de misstanden in de gehandicaptenzorg.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 26 JULI
COLUMN
VRIJDAG 25 JULI
COLUMN
IN DE MEDIA
Studio SP
top