www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Driek van Vugt teleurgesteld over veroordeling door rechter

31-10-2000

Driek van Vugt, Eerste-Kamerlid voor de SP, is teleurgesteld over de hoge straf die hij opgelegd heeft gekregen vanwege zijn protest tegen het nucleaire beleid van de Franse president Chirac: ‘Ik vond het niet alleen mijn recht maar ook mijn plicht om te protesteren tegen het atoomterrorisme van Chirac.’
Driek van Vugt is vandaag door de kantonrechter in Den Haag veroordeeld tot een geldboete van fl 1.500,- of een gevangenisstraf van 30 dagen bij niet-betaling. Dit vanwege het feit dat hij op 29 februari j.l. op het Binnenhof protesteerde tegen het nucleaire beleid van de Franse president Chirac, op dat moment daar aanwezig.
De rechter sprak uit dat Van Vugt als parlementariër een grote verantwoordelijkheid heeft, een voorbeeldfunctie en dat hij met zijn actie de fundamenten van de democratische rechtsstaat aantast. Vandaar de forse straf.
Van Vugt: ‘Ik besef dat ik mij niet netjes aan de regels heb gehouden, maar mijn woede over de kernproeven was en is zo groot dat ik de gelegenheid om Chirac dat te laten weten niet voorbij heb willen laten gaan. Het is wrang te moeten constateren dat Chirac die duizenden mensen ernstige schade heeft berokkend nu aan de Beaujolais zit, terwijl ik een torenhoge boete krijg omdat ik hem zou hebben lastiggevallen. Wie valt hier iemand lastig?’
Desgevraagd liet van Vugt weten geen spijt te hebben van zijn actie maar wel verdrietig te zijn over het in zijn ogen overdreven oordeel van de rechter.


Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top