www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Dreigende ramp belastingplan voor uitkeringsgerechtigden

02-10-2000

Op 1 januari gaat het belastingplan 2001 in. De verschillende tariefgroepen verdwijnen en daarvoor komen er diverse heffingskortingen in de plaats. Ook uitkeringsgerechtigden die nooit eerder met de Belastingdienst te maken hebben gehad moeten deze aanvragen. Als ze dit niet doen kunnen ze zelfs onder de bijstandsnorm terechtkomen. Tweede-Kamerlid Jan de Wit wil daarom op korte termijn overleg met minister Vermeend van Sociale Zaken over deze dreigende ramp.

De uitkeringsgerechtigde moet een deel van de nieuwe heffingskortingen zelf aanvragen door een formulier in te sturen vóór 1 december van dit jaar. Door het niet aanvragen van deze heffingskortingen kunnen mensen met een bijstandsuitkering zwaar in de problemen komen. Met name het mislopen van de alleenstaande ouderkorting kan meer dan 200,- per maand schelen. De kans bestaat namelijk dat deze belastingkortingen wel op de uitkering worden gekort en dan komen de cliënten van de sociale dienst ver onder de bijstandsnorm terecht. Maar ook mensen met een WAO, een WW of een Anw-uitkering kunnen deze belastingkortingen gemakkelijk mislopen.
De SP vindt dat de politiek hier geen risico mag nemen en roept daarom gemeenten en Rijk op onmiddellijk zorg te dragen voor het totstandkomen van een goed plan van aanpak voor de invoering van het nieuwe belastingplan door de uitkeringsverstrekkende instanties. Dit plan van aanpak mag zich niet beperken tot voorlichting. Er moet ook een daadwerkelijke benadering van de doelgroep gepland worden, evenals assistentie bij het invullen van het Voorlopige Teruggaafformulier. De meeste uitkerende instanties beperken zich nu nog tot slechts het verstrekken van informatie. Sommige zijn zelfs geheel passief en vinden zelfs het verstrekken van informatie uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Belastingdienst. De meeste zekerheid biedende oplossing is het oproepen van alle cliënten voor een informatief gesprek waarbij gelijk – indien nodig – een formulier kan worden ingevuld.
SP-Kamerlid De Wit heeft via de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd om een debat over deze problematiek met de minister op zeer korte termijn.


Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top