www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Pak vertragende letselschadeverzekeraars aan’

02-11-2009 • SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat de positie van letselschadeslachtoffers wordt verbeterd. Het tv-programma Tros Radar berichtte maandag over verzekeraars die het uitkeren van schade frustreren. Gerkens: “Het zal je maar gebeuren. Van de ene op de andere dag verander je buiten je schuld door een ongeval van een hardwerkend, gezond persoon in een lichamelijk wrak en is je toekomst onzeker. Vervolgens wordt de afwikkeling van je schade ook nog eens gefrustreerd door een onwillige verzekeraar. Daar moet een einde aan komen.”

Naarmate het financieel belang toeneemt gaat de trukendoos van verzekeraars verder open bij de afwikkeling van letselschades. Het devies bij verzekeraars lijkt te zijn dat bij grote schades er altijd nog betaald kan worden, maar dat eerst geprobeerd wordt om die schade-uitkering naar beneden te krijgen. Niet omdat het slachtoffer geen recht zou hebben op een hoger bedrag, maar omdat de verzekeraar zo min mogelijk uit wil keren. Gerkens: “Bij de verzekeraar is letselschaderegeling dagelijkse kost en gaat bij een schademelding een vast draaiboek in werking. Het slachtoffer moet zich ondertussen maar zien te redden.”

Gerkens wil dat een rechter in een lopende schadeprocedure een verzekeraar stevig op de vingers kan tikken wanneer er moedwillig wordt vertraagd. De rechter moet in zo’n geval een verzekeraar kunnen veroordelen tot een financiële vergoeding aan het slachtoffer. Hierdoor wordt vertraging afgestraft en krijgt het slachtoffer een sterkere positie.

Daarnaast wil de SP dat verzekeraars verantwoordelijk worden voor het handelen van bureaus die ze bij de schadeafwikkeling inschakelen. Gerkens: “Met name bij geheime onderzoeken gaat er nog veel mis. Slachtoffers worden geobserveerd, er wordt geprobeerd zonder toestemming medische gegevens te verkrijgen en ze worden financieel uitgerookt. Verzekeraars moeten volledig verantwoordelijk worden wanneer expertise- en onderzoeksbureaus over de schreef gaan.”

Gerkens zal minister Hirsch Ballin deze week tijdens de behandeling van de justitiebegroting in de Tweede Kamer vragen haar voorstellen uit te voeren.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top