www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Dijksma houdt scholen in onzekerheid

28-10-2009 • Staatssecretaris Dijksma wil niet uitsluiten dat de aangekondigde bezuinigingen in het basisonderwijs resulteren in grotere klassen en meer werkdruk voor leraren. Dat zei zij vandaag in een debat met de tweede Kamer.

In 2010 wil de regering 38 miljoen bezuinigen op het basisonderwijs, het jaar daarna zelfs 90 miljoen. Dat geld moet bezuinigd worden op het bestuur en management van scholen. “Minder geld naar bovenschoolse besturen klinkt niet slecht, maar het ligt ingewikkelder”, aldus SP-Kamerlid Manja Smits. ”De kans is groot dat de bezuiniging direct terecht komt bij de leerkrachten en leerlingen op de basisschool”.

Door de manier waarop scholen geld ontvangen van de overheid mogen zij zelf bepalen hoe ze hun geld gebruiken en dus ook waar ze op gaan bezuinigen. Staatssecretaris Dijksma gaat ervan uit dat scholen daar verstandig mee om zullen gaan. De PO-Raad, waarin veel besturen van basisscholen zijn verenigd, heeft echter al aangekondigd dat er op het management niet bezuinigd gaat worden. Toch wil de staatssecretaris geen afspraken maken met de schoolbesturen. Smits: “Dat is echt veel te vrijblijvend. Of ze stelt voorwaarden aan die bezuinigen, of ze gaan niet door. Ze mogen niet leiden tot grote klassen of tot een nog hogere werkdruk van leerkrachten. Dat gaan wij eisen bij de behandeling van de onderwijsbegroting.’ Het debat over de begroting van het ministerie van onderwijs wordt in de week van 9 november gevoerd.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
Studio SP
top