www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Stop ammoniaktransport over onbeveiligd spoor

21-10-2009 • De SP wil dat de ammoniaktransporten over het spoortraject Maastricht – Luik stoppen zolang er geen spoorbeveiliging is. SP-Kamerlid Emile Roemer: “Het vervoer van ammoniak is buitengewoon gevaarlijk. Dit dan ook nog laten plaatsvinden op een spoorlijn waar geen beveiliging is, zorgt voor een groot risico voor de mensen in de omgeving van deze spoorlijn.” Onder aanvoering van SP-Kamerlid Remi Poppe voerde de SP vorige week al actie in Zuid-Limburg tegen het onveilige ammoniaktransport.

Op het Nederlandse spoor is een ander beveiligingssysteem dan op het Belgische spoor dat in moet grijpen in het geval een machinist een rood sein mist. Om ervoor te zorgen dat treinen zowel op het Nederlandse als Belgische spoornet kunnen rijden, is er op de spoorlijn Maastricht – Eijsden –Visé –Luik geen beveiliging. De SP pleit al enige tijd voor het aanleggen van een goede spoorbeveiliging op dit tracé. Zeker tot die tijd moet ammoniaktransport op dit spoor verboden worden.

Met succes heeft de SP gestreden tegen de wekelijkse transporten van ammoniak tussen Geleen en IJmuiden. Nu de kunstmestfabriek in IJmuiden gaat sluiten, gaat DSM meer ammoniak vervoeren richting België en Duitsland. Roemer: “Zolang verkeersminister Eurlings zijn zaakjes niet op orde heeft, moet ammoniaktransport verboden worden tussen Maastricht en Luik. Eventueel transport van ammoniak kan dan beter via buizen of binnenvaart plaatsvinden.” De SP heeft de minister gevraagd om actie te ondernemen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top